Input your search keywords and press Enter.

21. ožujak svi poznajemo kao prvi dan proljeća, no mali broj osoba zna da se tog datuma obilježava Međunarodni dan sindroma Down. Upravo je taj datum izabran kako bi se naglasila posebnost Downovog sindroma, poznatog i kao trisomija 21, što je stanje u kojemu u organizmu postoji višak 21. kromosoma ili njegovog dijela. Sam sindrom je relativno učestao u općoj populaciji u omjeru 1:650 rođene djece, što trenutno u Hrvatskoj iznosi oko 1560 osoba. Sindrom Down pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.
Broj i intenzitet karakterističnih obilježja sindroma Down razlikuje se od djeteta do djeteta. Osim fizičkih pokazatelja, postoji i određeni stupanj poteškoća u razvoju koji također varira. Od iznimne je važnosti stručna podrška roditeljima u bolnici pri porodu, kompletna rana intervencija i edukacija stručnjaka svih struka koje dolaze u dodir s osobama s teškoćama u razvoju, pa tako i osobama sa Downovim sindromom. Zalažemo se za konkretne promjene koje se odnose na već spomenutu potrebu rane intervencije, uključivanje djeteta s Downovim sindromom, kao i svakog drugog djeteta, u redovne vrtiće i škole. Uz djecu bez teškoća dijete s Downovim sindromom jako puno uči i ti im poticaji pomažu u socijalizaciji, poticanju govora, učenju novih vještina i intelektualnom razvoju. Danas je u Hrvatskoj sve više djece, zahvaljujući ranoj intervenciji, dobilo mogućnost učiti sa svojim vršnjacima u redovitom razredu po prilagođenom programu uz pomoćnika u nastavi. Osobe sa Downovim sindromom imaju iste socijalne i emotivne potrebe kao svatko od nas, bio dijete, mlada ili odrasla osoba. Žele biti uključeni u zajednicu i biti korisni građani.
ORaH zastupa stav da osobe s Downovim sindromom moraju imati jednake mogućnosti kao i svi ostali. Neprihvatljivo je da su u ovom trenutku u Hrvatskoj dvije do najviše četiri osobe sa Downovim sindromom zaposlene. Usprkos činjenici da smo u 21. stoljeću i da postoji određeni trud za integracijom, na žalost nedostaje još puno dobre volje. U ORaH-ovoj zdravstvenoj politici i politici obrazovanja i znanosti predlažemo potrebne promjene u društvu i sustavu. Zastupamo ravnopravnost svih članova društva. 21. ožujka cjelokupno članstvo ORaH-a uključit će se u obilježavanje dana osoba sa Downovim sindromom i nosit će šarene, različite čarape kao općeprihvaćeni simbol podrške. Pozivamo sve građanke i građane da se na ovaj simboličan način pridruže podizanju javne svijesti o jednakim pravima i mogućnostima za sve članove društva.

Nikolina Visković Kadijević
glasnogovornica ORaH-a za južnu/dalmatinsku regiju