Input your search keywords and press Enter.

Svjetski dan nepušenja

U zadnjih šest godina prepolovljen broj mladih pušača u Hrvatskoj! Ipak, navukli su se na neke druge cigarete…

Na Svjetski dan nepušenja u srijedu su u Ministarstvu zdravstva predstavljeni rezultati Svjetskog istraživanja o uporabi duhana u mladih, po kojima je u Hrvatskoj postotak učenika-pušača u dobi od 13 do 15 godina u zadnjih šest godina gotovo dvostruko smanjen, no rezultati pokazuju i veliku popularnost elektroničkih cigareta, koje je koristilo oko 10 posto učenika te dobi.

Tako se 2016. godine oko 15 posto anketiranih hrvatskih učenika u dobi od 13 do 15 godina izjasnilo da je u zadnjih 30 dana pušilo duhanske cigarete, što je gotovo dvostruko manje nego 2011. godine (27 posto), rekla je Diana Mayer predstavljajući rezultate istraživanja koje je proveo tim Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Jesu li učenici koji puše privlačniji

Najviše je učenika-pušača u Zagrebu, gdje su zastupljeni s oko 19 posto, istaknula je Mayer. Anketa je provedena prošle godine u 50 hrvatskih škola, a obuhvaćen je 2991 učenik u dobi od 13 do 15 godina. Ukupna stopa odaziva iznosila je 95,8 posto.

Od ukupnog broja učenika koji su sudjelovali u istraživanju, 27 posto ih je smatralo da učenici koji puše imaju više prijatelja, a 21,3 posto učenika smatra da su privlačniji učenici koji puše. Od sadašnjih pušača 61,8 posto cigarete kupuje u dućanu, a 56,9 posto onih koji su cigarete kupili u dućanu tvrde da nisu bili u tome spriječeni zbog svoje dobi.
Istraživanje o uporabi duhana u mladih globalno je istraživanje kojim je dosad obuhvaćeno 168 zemalja, a u Hrvatskoj se provodi svake četiri godine od 2003. U zadnje istraživanje prvi su put uključene i e-cigarete, a 10 posto mladih izjasnilo je da ih je dosad upotrebljavalo.

E-cigarete ne pomažu u prestanku pušenja

Pozitivne trendove u smanjenju broja učenika-pušača pozdravio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Nadovezujući se na, kako je rekao, “zahuktalu raspravu u javnosti o upotrebi elektroničkih cigareta”, istaknuo je stajalište Svjetske zdravstvene organizacije da se “e-cigarete nisu pokazale kao uspješna pomoć u prestanku pušenja”.

“Većina pušača paralelno s njima koristi i duhanske proizvode ili im se vraća nakon nekog vremena. Problem je što ne postoje standardi o sigurnosti u ispuštanju nikotina, kao ni standardi kontrole aroma koje se u tim cigaretama koriste”, rekao je Capak.

Po njegovim riječima, o e-cigaretama kao medicinskom proizvodu koji pomaže u odvikavanju od pušenja ne može se raspravljati dok se ne uspostave standardi po kojima bi se te cigarete uopće moglo kontrolirati.

Rezultati istraživanja pokazali su da su mladi u Hrvatskoj  dobro upoznati s elektroničkim cigaretama, koje su im zanimljive i popularne. Najviše ih koriste učenici u Zagrebu i popularniji su među dječacima nego među djevojčicama.

Probaju cigarete i prije desete godine

Na predstavljanju su kao posebno alarmantni izdvojeni podaci da je 20 posto hrvatskih učenika probalo pušiti cigarete u dobi ispod 10 godina, te da svaki drugi učenik-pušač u dobi od 13 do 15 godina pokazuje znakove ovisnosti.

Uporaba duhana vodeći je uzrok preventabilnih smrti na svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) duhanu pripisuje gotovo šest milijuna smrti godišnje. Očekuje se da će se do 2030. godine taj broj povećati na više od osam milijuna smrti godišnje. Većina ljudi duhan počne konzumirati prije dobi od 18 godina.

Svjetsko istraživanje o uporabi duhana u mladih razvili su Inicijativa bez duhan, SZO i Ured za pušenje i zdravlje Centara za nadzor i prevenciju bolesti SAD-a radi prikupljanja podataka o prevenciji i nadzoru nad uporabom duhana kod mladih.

HINA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.