Input your search keywords and press Enter.

Svjetski dan Down sindroma 21.03.

Početkom ožujka započela je međunarodna kampanja povodom Svjetskog dana Down sindroma 21. 03. u organizaciji World Youth Alliance Europe i World Youth Alliance Hrvatska u suradnji sa Foundation Jerome Lejeune, oblačenjem različitih čarapa, a s glavnom porukom „U različitosti smo pronašli priliku“. Cilj ove kampanje je podizanje svijesti o osobama s Down sindromom i njihovoj ulozi u društvu.

Datum 21. ožujka simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Želju da baš ovaj datum bude dan osoba s Down sindromom prvo su pokrenuli roditelji osoba s Down sindromom iz Europe, te su nakon druge kampanje koju su pokrenule Latinoameričke zemlje uz potporu velikog broja zemalja, Ujedinjeni narodi 10. studenog 2011.godine donijeli odluku da se 21.03. obilježi kao Svjetski dan Down sindroma.

Na nivou Hrvatske djeluje devet Udruga za Down sindrom na čelu sa krovnom organizacijom Hrvatskom zajednicom za Down sindrom.
Udruga za Down sindrom Dubrovačko-neretvanske županije od svibnja 2008. godine djeluje na području Grada i županije, okuplja 64 člana: 27 djece i mladih sa DS-om do 18 godina, 1 djevojku sa DS-om u dobi do 28 godina, dok 36 članova su roditelji.

Osnovni cilj Udruge je osigurati osobama sa Down sindromom što kvalitetniji život i senzibilizaciju društva.

Članovi Udruge s prijateljima će podržati kampanju „U različitosti smo pronašli priliku“ oblačenjem šarenih čarapa i proslaviti Svjetski dan Down sindroma u subotu, 21.03. u 16.30 sati u prostorijama Udruge, Iva Vojnovića 31 u Dubrovniku.

Udruga za Down sindrom DNŽ
Predsjednica
Katja Mišeta