Input your search keywords and press Enter.

Svjetski dan dijabetesa u našem Gradu

PROGRAM OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA DIJABETESA za 2017. godinu u suradnji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, patronažne službe Doma zdravlja Dubrovnik i Udruge Slatki život

Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD) najveća je kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti u svijetu koja se svake godine obilježava 14. studenog. Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation, IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini. Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“ (engl. Women and diabetes – our right to a healthy future). Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji. Već tradicionalno u našem Gradu kroz razne manifestacije obilježavamo ovaj dan, a s ciljem upozorenja naših sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. Stoga pozivamo Vas pridružite se:

AKCIJI MJERENJA ŠEĆERA U KRVI I TLAKA ISPRED PALAČE SPONZA
dana 14. studenog (utorak) od 10.00 – 12.00 sati.
Organizirat ćemo javno mjerenje šećera u krvi i tlaka za naše sugrađane i goste.
ČLANOVI UDRUGE U SURADNJI S UČENICIMA OŠ MARINA GETALDIĆA ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravit će krugove i dijeliti letke.

Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti. U svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 415 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2040. godine bolovati 642 milijuna. Prema registru CroDiab, u Hrvatskoj je 2016. godine zabilježeno 284 185 osoba sa šećernom bolešću, a pretpostavlja se da preko 40 % slučajeva nije ni dijagnosticirano.

Željko Jaković, predsjednik udruge

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *