Input your search keywords and press Enter.

Svjetski dan dijabetesa obilježen u Dubrovniku

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog, jučer je ispred palače Sponza u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik, i Udruge Slatki život, održana akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka, procjene rizika za razvoj dijabetesa, podjela promotivnih materijala i savjeti o pravilnoj prehrani.

Kako bi upozorili sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, članovi Udruge Slatki život u suradnji s učiteljicom Snježanom Viteškić i učenicima 3. b razreda OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravili su krugove. Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti.

U popodnevnim satima u dvorani Zavoda za javno zdravstvo DNŽ održana je poučna radionica na temu: “Abbott Diabetes Care- Pouzdan partner pacijentima na inzulinskoj terapiji” “Pravilno korištenje uređaja za samokontrolu glukoze u krvi”.

I ove godine povodom Svjetskog dana šećerne bolesti uključila se dekorativna rasvjeta Straduna u plavoj boji u razdoblju od 12. – 14. studenog 2016. godine, tim se Dubrovnik pridružio mnogobrojnim gradovima u svijetu koji na ovaj način potiču građane na podizanje svjesnosti o opasnostima koje nosi dijabetes.

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se i kao Dan Ujedinjenih naroda. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 2006. godine prihvatila Rezoluciju Ujedinjeni protiv dijabetesa, koja prepoznaje šećernu bolest kao “kroničnu, ozbiljnu i skupu bolest, povezanu s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju obitelji, države i cijeli svijet”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *