Input your search keywords and press Enter.

Svjetski dan Alzheimerove bolesti obilježen u Dubrovniku

Danas se obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti, a tim povodom Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija za svoj prvi rođendan dobila je i adekvatne prostore za rad i druženje i to na adresi Ulica od Mihajla 1.

Na otvaranju su nazočili članovi udruge, njegovatelji i članovi obitelji oboljelih, prijatelji udruge te predstavnici javnog života grada i županije. Govorili su predsjednik udruge Pero kalinić te dopredsjednica Farida Beba Pažin.
Iz Udruge DUSAB upozoravaju da u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima oko 2364 bolesnika (po statistikama Alzheimer Europe) i da je pacijenata iz godine u godinu sve više te da se bolest počinje pojavljivati sve ranije. S druge strane, društvo nije dovoljno ni upoznato ni osjetljivo na ovu, za znanost i dalje tajanstvenu bolest, a stigma u vezi bolesti najjača je na našem području. Alzheimerova bolest nije samo bolest zaboravljanja, to je bolest koja je sustavna i napada cijeli organizam.

DUSAB je osnovan u lipnju 2014. godine, a u gotovo rekordnom roku od tek godine dana uspješno su uspostavili telefonski savjetodavni servis, održavali tjedna druženja u GK Montovjerna (DUSAB Klub) i javne prezentacije te konačno dobili i uredili prostorije, u kojima će se skrbnici moći okupiti na jednom mjestu, družiti bez bolesnika, odahnuti od svakodnevnice.

Glavni cilj udruge jest proširiti znanje o Alzheimeru i ostalim demencijama te naučiti skrbnike kako još bolje skrbiti o bolesnicima, ali i o sebi. Kao iduće korake iz DUSAB-a, između ostalog, planiraju kućnu pomoć uz obrazovane njegovateljice, psihologe, radne terapeute i fizioterapeute te uspostavu cjelodnevne skrbi o bolesnicima. Procjena je kako na jugu Hrvatske ima oko 2300 oboljelih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.