Input your search keywords and press Enter.

Svetome Vlahu u čast – svečani koncert u dubrovačkoj katedrali

U sklopu obilježavanja ovogodišnje feste Sv. Vlaha sutra, u subotu, 6.
veljače 2016. godine u 19:30 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku održat će se svečani koncert In honorem Sancti Blasii – Svetome Vlahu u čast.

Izvođači su zbor Hrvatskoga pjevačkoga društva Slavulj iz Petrinje (osnovano 1864.) pod ravnanjem maestra Josipa degl’Ivellia i Katedralni madrigalisti pod ravnanjem Margit Cetinić.

Na programu su djela domaćih autora starijega (K. Kolb, P. Matijević, L.
M. Rogowski, J. Vlach-Vruticky, R. degl’Ivellio, J. Kuničić) i suvremenoga doba (I. Špralja, J. degl’Ivellio) koja su spjevana u čast dubrovačkome parcu Svetome Vlahu. Iako se danas nažalost rijetko izvode, radi se o kvalitetnim himnama, misama i drugim skladbama nadahnutima Dubrovnikom i odanošću Dubrovčana Svetome Vlahu koje svjedoče o vrlo visokoj razini crkvene glazbe koja je u Dubrovniku stoljećima postojala.

Notni zapisi ovih skladbi najvećim se dijelom nalaze u Glazbenome arhivu dubrovačke katedrale koji je jedan od najvećih katedralnih glazbenih arhiva u Hrvatskoj i čuva oko 3000 djela sakralne glazbe iz razdoblja 19. i 20. stoljeća. Izvođenjem ove glazbe nastale na čast Svetome Vlahu dubrovačkoj publici daje se prilika da doživi autentičnu glazbenu baštinu i potvrđuje se njezina vrijednost u nacionalnom, ali i europskom glazbenom kontekstu toga vremena. Od suvremenih autora bit će izvedene skladbe fra Izaka Špralje (pjesma Svetome Vlahu za mješoviti zbor i
orgulje) i Josipa degl’Ivellia (dio iz mise Orbis factor za gregorijansko pjevanje, mješoviti zbor i orgulje, skladane u spomen 300. godišnjice posvete dubrovačke katedrale.). Organizator koncerta je Gradska župa Gospe Velike, a ulaz je slobodan.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *