Input your search keywords and press Enter.

SVEČANO OTVORENI DANI ARHITEKATA 6.0

Dubrovnik, Studentski dom Akademis Dubrovnik i Dubrovnik Palace Conference Hotel 5, 7. – 9. travnja 2022.

Održan je prvi dan stručnog skupa Dani arhitekata 6.0 i svečano otvaranje u Studentskom domu Akademis Dubrovnik. Nastavljajući tradiciju Dana arhitekata kao centralnog mjesta gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora pa i šire, ove Dane arhitekata 6.0 Hrvatska komora arhitekata organizira u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za struku od 7. do 9. travnja 2022. godine u Dubrovniku.

Otvaranje se održalo u nagrađenom Studentskom domu Akademis u Dubrovniku autora Tina Svena Franića, Ane Martinčić Vareško i Vanje Ristera, a nakon toga program je u popodnevnim satima nastavljen u Dubrovnik Palace Conference Hotelu.

Program Dana se kao i do sada sastojati od plenarnih predavanja, prezentacija i okruglih stolova, ovoga puta u hibridnom obliku – online i uživo – sva stručna događanja prenosit će se virtualnom vezom te će se sudionici mogu pridružiti i na ovaj način za programski dio predavanja i panela. U Dubrovniku se okupilo oko 500 sudionika, a na online platformi 130 sudionika.

Ovogodišnji Dani arhitekata odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva kulture i medija i Grada Dubrovnika.

Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata pozdravila je prisutne kao domaćin skupa, te istaknula kako je arhitektonska kvaliteta nije samo potreba struke. Arhitektonska kvaliteta ima ogroman utjecaj na svakodnevni život ljudi u njihovom domu, u školi, na poslu, u njihovom gradu, na ulicama i trgovima. Arhitekti imaju stručna znanja da kreiraju prostor u kojem će građani živjeti kvalitetnije i osjećati se bolje.
Predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, Roman Šilje istaknuo je važnost suradnje svih inženjerskih struka za budući uspjeh i razvoj arhitektonski politika. Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije pozdravio je prisutne te se osvrnuo na prometnu infrastrukturnu važnost izgradnje Pelješkog mosta te doživljaj stanovnika, ističuči kako se most uklopio u pelješki prostor kao da je oduvijek bio tamo. Gradonačelnik grada Dubrovnika, Mato Franković istaknuo je da se upravo ovogodišnji Dani arhitekata dijelom odvijaju i u novom javnom objektu Studentskom domu u Dubrovniku, te kako upravo ovaj višestruko nagrađeni projekt pokazuje kako grad Dubrovnik brine o skladu Dubrovnika, njegove arhitekture i razvoja grada.
Pozdravni govor održao je i Tomislav Petrinec, ovlašten za poslove ravnatelja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državnu imovinu pozdravio je u ime ministra Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ivana Paladine te Julije Domac, kao poseban izaslanik predsjednika Republike Hrvatske.
Prisutne su pozdravili i predsjednici svih inženjerskih komora, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike, Hrvatska komora inženjera strojarstva i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije.

U BLOKU 1 naziva Život nagrađene arhitekture projektanti Studentskog doma Tin Sven Franić, Ana Martinčić Vareško i Vanja Rister predstavili su projekt. Mirko Buvinić, arhitekt zagrebačkog ureda x3m, koji je bio predsjednik Ocjenjivačkog suda arhitektonskog natječaja, dao je svoje viđenje tijeka natječaja, a Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra Dubrovnik predstavio život Doma u zadnjih godinu dana, od kada se koristi.

Sudionici su potom pod stručnim vođenjem autora obišli Studentski dom Akademis, kompleks čijim je autorima Tinu Svenu Franiću, Vanji Risteru i Ani Martinčić Vareško Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata dodijelio nagradu “Viktor Kovačić” za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj u 2020. godini, a dobitnici su i nagrade Vladimir Nazor Ministarstva kulture i medija za 2020. god.

BLOK 2 održao se u Dubrovnik Conference Palace Hotelu s temom Autorskog prava u arhitekturi. Izvanredna profesorica na katedri za Građansko pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Romana Matanovac Vučković, voditeljica radne skupine za izradu Zakona, održala je predavanje na temu Autorsko pravo i arhitekti. Na okruglom stolu na temu AUTORSKO PRAVO U ARHITEKTURI sudjelovali su kao moderator, Roman Šilje/ UHA, Romana Matanovac Vučković / Pravni fakultet, Zagreb, Maria Vlaho / konzultantica, tvrtka EMDA, Zagreb, Davor Trupković, glavni konzervator / Ministarstvo kulture i medija i Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj / Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U BLOKU 3 pod nazivom Suvremena arhitektura u Hrvatskoj i svijetu predavanje su održali Mia Roth i Tonči Čerina iz ureda roth i čerina o zadnjoj realizaciji interpretacijskog centra u Osekovom te trima osmatračnicama u Lonjskom polju. Mimikrija i reinterpretacija tradicijskih uporabnih elemenata na osmatračnicama stvara začudnu atmosferu, koja u sinergiji s čarobnim svijetom Lonjskog polja stvara kompletan doživljaj. Marie Pirard iz briselskog ureda AgwA predstavila je rad tog ureda, koji je većinom baziran na revitalizacijama postojećih urbanih cjelina i zgrada, budući je očuvanje postojeće izgradnje jedan od parametara ekološkog pristupa graditeljskoj disciplini. Posebno treba istaknuti rad na rekonstrukciji Palais des exhibitions u Charleroiu, gdje postojeća spomeničko zaštićena zgrada velike kvadrature postaje vanjski prostor i proširenje parka, a samo se dio prenamjenjuje u parkirnu garažu i izložbeni prostor, po principu ‘zgrade bez fasade’, čime se i opravdava ekstremno niska investicijska vrijednost od 430 eur po kvadratnom metru.

Program se nastavlja u petak za kad su predviđeni zanimljivi domaći i inozemni predavači i sudionici rasprava iz arhitekture i urbanizma.

Više o programu Dana arhitekata 6.0 preuzmite na poveznici: https://dani.arhitekti-hka.hr/program/, te o predavačima https://dani.arhitekti-hka.hr/predavaci/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.