Input your search keywords and press Enter.

Svečano otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove „Himne slobodi“ pred brojnom publikom svečano su otvorene 66. Dubrovačke ljetne igre, sinoć 10. srpnja, ispred crkve sv. Vlaha.

Ovogodišnju ceremoniju režirao je Ivan Miladinov prema scenariju Mani Gotovac. Kostimografiju je potpisala Doris Kristić, scenografiju Dragutin Broz, a dizajn svjetla Ana Matičević. Slovenskom filharmonijom ravnao je Mladen Tarbuk, a nastupili su i Dubrovački komorni zbor, Akademski pjevački zbor Pro musica iz Mostara, Zbor Libertas, mlada sopranistica Sara Žuvela te tenor Domagoj Dorotić koji je izveo ariju „Nessun dorma“ iz Puccinijeve opere „Turandot“. Orsatov monolog iz Vojnovićevog „Allons enfants!“ govorio je Mislav Čavajda, baš kao i Hamletov monolog „Biti ili ne biti“, a uz pratnju orkestra koji je izvodio simfonijsku pjesmu „Hamlet“ Blagoja Berse. Andromahin monolog iz Bariccove „Ilijade“ govorila je Judita Franković, a Pometov, iz Držićeva „Dunda Maroja“, Nikša Kušelj, dok je stihove „Himne slobodi“ govorila Dubravka Miletić. Uz ostale članove Festivalskog dramskog ansambla koji su govorili stihove različitih autora na temu slobode, nastupili su baletni solisti Slovenskog narodnog gledališča Maribor Anton Bogov, Jelena Lečić, Catarina de Meneses s ulomkom iz baleta „Opasne veze“ te dubrovačka djeca. Cijelu ceremoniju pratile su kompleksne projekcije na pročeljima Sponze, Luže i crkve sv. Vlaha koje su prikazivale arhivski materijal svih 65 godina Dubrovačkih ljetnih igara, a kreirao ih je i izveo tim 3D grafičara iz studija Pixel design. Nakon ceremonije Svečanog otvorenja uslijedio je tradicionalni vatromet.

U narednih 46 dana, na gotovo 20 ambijentalnih lokacija, više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvest će oko 70 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, počevši večeras kad je na programu Vip koncert ispred crkve sv. Vlaha sa Slovenskom filharmonijom pod ravnanjem maestra Uroša Lajovica, s trenutno vodećim hrvatskim tenorom mlađe generacije Domagojem Dorotićem i mladim baritonom Leonom Košavićem.

Fotografije: Teo Dilberović

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.