Input your search keywords and press Enter.

Svečano obilježeno 25 godina osnutka Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik

Prigodnim programom obilježena je 25. obljetnica osnivanja postrojbe Hrvatske ratne mornarice Dubrovnik.

U jutarnjim satima položeni su vijenci i odana počast svim poginulim braniteljima i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice na gradskom groblju Boninovo, a potom i pred brodom Sveti Vlaho na Batali.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić i gradski vijećnik Mladen Gojun.

Nakon prisjećanja i odavanja počasti poginulim braniteljima i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice uslijedio je mimohod i koncert orkestra HRM-a ispred Crkve svetog Vlaha dok je u 12 sati u palači Sponza upriličen svečani prijem gostiju kao i dodjela zahvalnica.

“Ovom prigodom kada u gradu Dubrovniku organiziramo proslavu uspješne obrane Dubrovnika želim vam čestitati 25 godina HRM. Želim čestitati svim časnicima, dočasnicima i mornarima koji su dali veliki obol u jačanju suvereniteta naše države. Posebnu zahvalnost upućujemo i svim poginulim braniteljima i pripadnicima HRM. Zahvaljujući pripadnicima HRM obranili smo našu državu, a zahvaljujući vama i danas smo jedna sigurna država i na kopnu i na moru. Međutim, ovdje nije više riječ samo o sigurnosti granica naše države već i Europske unije”, kazala je zamjenica gradonačelnika Šimac Bonačić tijekom svečanog prijema u Sponzi.

Zamjenik zapovjednika HRM-a Milan Blažević istaknuo je kako se mora odati počast svim poginulim suborcima i prisjetiti se značaja te postrojbe u Domovinskom ratu te kako je Hrvatska ratna mornarica bila jedina žila kucavica za spas velikog broja stanovnika Dubrovnika i pružanje pomoći braniteljima koji su bili u samom Dubrovniku.

Na svečanom prijemu dodijeljena su i priznanja i zahvalnice Gradu Dubrovniku, Dubrovačko – neretvanskoj županiji, Glavnom stožeru OSRH, kao i gostima iz Austrije, Slovenije, te udruzi lađara Krilo.
Podsjetimo, dubrovački Mješoviti odred mornaričkog desantnog pješaštva ustrojen je 31. listopada 1991. godine i sudjelovao je u obrani Dubrovnika, Elafita, u oslobođenju Župe dubrovačke, Dubrovačkog primorja, Konavala i zaleđa. Kroz odred je prošlo 1100 pripadnika, a njih 14 poginulo je u obrani Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)