Input your search keywords and press Enter.

Svečani mimohod, Krila Oluje, prezentacija opreme Oružanih snaga samo su dio bogatog slavljeničkog programa

U Dubrovniku je sve spremno za obilježavanje 25. obljetnice vojno redarstvenih operacija “Oslobađanje juga Hrvatske”, a bogati program obilježavanja predstavili su gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović na konferenciji za medije koja se održala u četvrtak, 26. listopada.

Gradonačelnik Franković, na samom početku konferencije, istaknuo je važnost ove obljetnice kazavši kako je krajnji jug Hrvatske oslobođen prije 25 godina te kako Dubrovnik zaslužuje dostojnu i svečanu obljetnicu.

“Oslobađanjem juga Lijepe Naše stvoreni su svi preduvjeti za nastavak života na ovom području, ali su stvoreni i svi preduvjeti za razvoj Dubrovnika i njegove okolice. Sve ovo što danas imamo na području našeg Grada baštinimo zahvaljujući onima koji su bili spremni i koji su dali svoje živote za obranu krajnjeg juga Lijepe naše”, kazao je gradonačelnik Franković uputivši poziv svim sugrađanima da se uključe u ovu svečanost i pridonesu da ova velika obljetnica uistinu bude dostojanstvena i na nivou koji branitelji Dubrovnika i zaslužuju.

General-pukovnik Mate Ostović zahvalio je Gradu Dubrovniku i njegovim institucijama na svesrdnoj pomoći pri organizaciji obljetnice predstavivši program obilježavanja koji započinje u subotu, 28. listopada, koncertom klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice koja svoj nastup poklanja građanima Dubrovnika povodom 25. godina oslobođenja.

U nedjelju ujutro, u 8:00 sati kreće budnica koja počinje ispred zgrade Policijske uprave te završava u povijesnoj jezgri. Paralelno s budnicom, Dubrovački trombunjeri ispalit će počasne pucnjeve u staroj gradskoj luci.

Nakon polaganja vijenaca i svete mise uslijedit će svečani mimohod kojeg predvode vojne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske, postrojbe branitelja, povijesne vojne postrojbe, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova i predstavnici vatrogasaca.

Svečani mimohod krenut će iz povijesne jezgre prema Pilama, Ulicom branitelja Dubrovnika, Vukovarskom ulicom, zatim Obalom pape Ivana Pavla II do gruške luke.

Središnji dio proslave bit će u nedjelju, 29.listopada u 13:00 sati u luci Gruž gdje će se između ostaloga upriličiti i svečano postrojavanje postrojbi Hrvatske vojske po uzoru na svečano postrojavanje koje upriličeno 29. listopada 1992. godine kada je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman stigao na oslobođeno dubrovačko i hrvatsko tlo. Svečanosti obilježavanja po prvi puta u Dubrovniku pridružit će se i borbeni avioni te Krila Oluje.

Gradonačelnik Franković i general-pukovnik Mate Ostović uputili su i zajednički poziv svim građanima Dubrovnika i susjednih općina da se pridruže svečanom mimohodu, ali i centralnoj svečanosti u Gružu nakon koje će uslijediti druženje s građanima i podjela vojničkog graha.

Na održanoj konferenciji istaknuto je i kako će tijekom subote i nedjelje svi zainteresirani građani imati priliku posjetiti brodove Hrvatske ratne mornarice koji će biti usidreni u gruškoj luci, ali i pobliže se upoznati s opremom koju koriste Oružane snage Republike Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *