Input your search keywords and press Enter.

Obrtnička komora Dubrovačko – neretvanske županije upriličila je svečanost podjele majstorskih diploma osamnaestorici majstora koji su ovo zvanje stekli u zimskom roku prošle godine.

Svečanost je održana u hotelu „Lero“, a pored majstora istoj su nazočili članovi ispitnih komisija za majstorske ispite, dogradonačenik Grada Dubrovnik Željko Raguž, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, more i turizam Milan Perić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko – neretvanske županije Ivo Klaić, predsjednica HGK – Županijske komore Dubrovnik Terezina Orlić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Dubrovnik Dasen Jasprica, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić, predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić, te predsjednici Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika i Ceha trgovine Tonći Bitanga i Ivo Marlais.

Predsjednik Obrtničke komore Dubrovačko – neretvanske županije Ante Jakić pozdravio je nazočne, te je upoznao o ulozi Komore u obrazovanju za obrtništvo. Posebice je istaknut napor koji Obrtnička komora Dubrovačko – neretvanske županije ulaže u očuvanju tradicije obrta i obrtništva u Županiji. To se posebice odnosi na Projekt promocije obrtničkih zanimanja u osnovnim školama Županije koji se provodi već devet godina, kojemu je cilj potaknuti učenike i njihove roditelje na upis u obrtnička zanimanja, razbiti predrasude koje postoje prema tim zanimanjima. Svjedoci smo da je odaziv na upis u obrtnička zanimanja svake godine sve manji, pa se događa da se pojedina zanimanja gase. Primjerice u Gradu Dubrovniku već dugi niz godina nije upisan niti jedan učenik u zanimanje stolar, zanimanje soboslikar-ličilac se gasi, građevinskih zanimanja više nema. Na ovim prezentacijama pored institucija koje nose projekt, sudjeluju i obrtnici i poduzetnici – majstori koji su prošli svoj put od obrtničke škole do svog vlastitog obrta i tvrtke. Mislimo da je to najbolji način da učenike koji su neodlučni potaknemo da razmisle, da uvide da se i sa zanimanjem automehaničar, elektroinstalater, vodoinstalater može biti uspješan, cijenjen u društvu i doprinositi svojoj obitelji, društvu i zajednici.

Predsjednik je čestitao majstorima i naglasio njihovu ulogu u unapređivanju i promoviranju struke i obrtništva u društvu. Potaknuo ih je da svoje znanje, stručnost i kompetencije prenose na nove naraštaje koji će također krenuti njihovim putem i nastaviti tradiciju struke. Također je naglasio važnost daljnjeg usavršavanja, ulaganja u sebe, u nova znanja i vještine, jer je cjeloživotno obrazovanje jedini pravi put ka kvaliteti i uspjehu svakog pojedinca.

U ime članova ispitnih komisija majstorima je čestitao predsjednik ispitne komisije za slastičare Željko Antunović, u ime Grada Dubrovnika dogradonačenik Željko Raguž i u ime Dubrovačko – neretvanske županije Ivo Klaić.

Majstorske diplome uručene su majstorima slastičarima: Marija Bazdan, Leo Ljubičić, Maro Prizmić, Bojan Srzentić, Tonći Vuleša, majstoru kuharu: Tonći Vuleša, majstoru natkonobaru: Vedran Žarak, majstorima frizerima: Matea Đuka, Snježana Domaćin, majstorima vodoinstalaterima: Vlaho Đurić, Damir Gabrić, Kristijan Grmoja, Mato Penetra, majstorima vodoinstalaterima, instalaterima grijanja i klimatizacije Nikola Karačić i Dragan Vrbičić, majstorima autoserviserima: Denis Milan i Igor Soprano, te majstoru elektroinstalateru Bojan Drlja.