Input your search keywords and press Enter.

Suvremena japanska grafika u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Velika međunarodna izložba naziva Suvremena japanska grafika bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 4. lipnja u 20 sati.

Također, za sve one koji iz prve ruke žele saznati kako nastaju u svijetu izuzetno cijenjene suvremene japanske grafike, dva grafička umjetnika Shu Ueno i Toshiya Suzuki u petak, 5. lipnja održat će zanimljivo predavanje o izradi grafika.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti odabir čak 32 naistaknutija predstavnika japanske suvremene grafike, a koji je na poticaj Umjetničke galerije Dubrovnik, odnosno kustosice izložbe, Vesne Delić Gozze koja je predložila ovaj projekt, obavio uz dogovore sa japanskim autorima, slovenski grafičar Leon Zakrajšek, i sam japanski student i jedan od rijetkih »stranaca« koji je dobio mogućnost kao stipendista japanske vlade ući u relativno zatvoreni i odabrani krug japanske grafike. Selekcija je napravljena i u dogovoru sa prof. Harumijem Sonoyamom koji je danas jedan od vodećih litografa u svijetu, i profesor Leona Zakrajšeka u razdoblju 1997. -1998.

Ovakav odabir i u ovakvom obimu rijetko je viđeni projekt u Europi. Većina izlagača članovi su glasovitog JPA, Japan Print Association – Japanskog grafičkog udruženja, a nekolicina su nezavisni članovi moderne japanske grafike. Svim je autorima zajednički univerzalan i neponovljiv originalni duktus i savršenstvo grafičke tehnike, koja udružuje bogatu tradiciju japanske grafike od vremena Ukiyo-e grafike, preko Sosaku grafike sve do danas. Kombinacija drevnoga i modernog udruživanja japanskih tehnika i kombinacija više tehnika u jedan jezik, kod ovih autora polučio je vrhunskim djelima, jedinstvenim jezikom i porukama koje su japanski pogled na prirodu i tradiciju izražen u mediju grafike; rezultat je jedinstveni i prepoznatljiv likovni jezik. Izložba će predstavljati uz izuzetnu umjetničku kvalitetu i primjer kombinacije tradicionalnoga i modernog umjetničkog jezika, potom i didaktički primjer kvalitete u grafičkom jeziku.

Autori će na izložbi u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik biti zastupljeni svaki sa po dva rada, a oni su sljedeći:

Junji AMANO, Yoshito ARICHI, Tomoko BABA, Ryuta ENDO, Hiroko FURUYA, Fuki HAMADA, Mitsuru HIRAKI, Ryoji IKEDA, Teruo ISOMI, Yuko IWAKIRI, Seiko KAWACHI, Keisei KOBAYASHI, Noriaki KONDOH, Hisashi KURACHI, Mayumi MORINO, Tetsuya NODA, Marie OKADA, Tadayoshi NAKABAYASHI, Atsuo SAKAZUME, Kuniko SATAKE, Teruyo SATO , Misako SHIMIZU, Harumi SONOYAMA, Hiroyuki SUZUKI, Toshiya SUZUKI, Toru TOHIGUCHI, Shu UENO, Kohei WAKATSUKI, Noriko YAGANISAWA, Nagisa YAGI, Ayomi YOSHIDA, Taisuke YUKI.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 2. kolovoza 2015. godine.

Radno vrijeme: svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 – 20 h

Umjetnička galerija Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *