Input your search keywords and press Enter.

Susret biskupa Uzinića s predstavnicima medija kao znak zahvalnosti za dobru suradnju

Godišnji susret dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića s predstavnicima medija održan je u ponedjeljak, 29. siječnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Na susretu je biskup Uzinić novinare upoznao s porukom pape Franje za 52. Svjetski dan medija koja nosi naslov „Istina će vas osloboditi. Lažne vijesti i novinarstvo za mir“. Skrenuo je pozornost i na nekoliko papinih tweetova kojima je papa najavio temu poruke, te im pročitao molitvu novinara objavljenu u ovoj poruci nadahnutu molitvom sv. Franje Asiškog.

U poruci papa analizira fenomen lažnih vijesti i ciljeve takvih vijesti te upozorava da su arogancija i mržnja konačan rezultat lažnih vijesti. Papa ističe potrebu obrazovanja kako se ne bi podleglo lažnim vijestima, poziva se na Knjigu Postanka ali i citira Dostojevskog te naglašava kako istinu možemo prepoznati po plodovima. Biskup je skrenuo i pozornost na papinu misao da je novinar čuvar vijesti a u središtu vijesti je čovjek: “Novinar je čuvar vijesti i njegovo je poslanje da se u bjesnilu i vrtlogu senzacionalnih vijesti sjeti kako u središtu vijesti nisu brzina njezinog objavljivanja niti njezin utjecaj na publiku, nego osobe.”

Biskup je zatim dodao kako su od lažnih vijesti još gore poluistine jer one zavode, kao i manipuliranje informacijama i ne davanje prostora istinitom izvješćivanju o biti nekog događaja nego izdvajanje perifernih stvari koje onda prekriju sam događaj. Za to je naveo primjer jedne tiskovne konferencije s koje su u medije otišle poruke izrečene kao odgovor na jedno novinarsko pitanje, a ne poruke o samoj temi konferencije. Potaknuo je novinare da izbjegavaju takve zamke i da nastoje vjerodostojno izvješćivati.

Na susretu je biskup najavio i Tjedan života i obitelji koji će se prvi put održati u svim dekanatima Dubrovačke biskupije, svakog dana u drugom dekanatu, od 5. do 11. veljače. Također je najavio i biskupijsko hodočašće na grob bl. Alojzija Stepinca 16. i 17. ožujka.

Kao uspomenu na godišnji susret dubrovačkog biskupa s novinarima koji se svake godine održava uz blagdan sv. Franje Saleškog, zaštitnika pisaca i novinara, napravljena je i zajednička fotografija, a kao znak zahvalnosti novinarima, urednicima, fotografima i snimateljima priređen je i skromni domjenak.

Angelina Tadić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *