Input your search keywords and press Enter.

Susret biskupa Uzinića i premijera Plenkovića u Dubrovniku

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić primio je u subotu 2. veljače u 13:00 sati u Biskupovom domu u Dubrovniku predsjednika Vlade RH gospodina Andreja Plenkovića koji se zajedno s ministrima nalazi u višednevnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na zajedničkom sastanku biskup je progovorio o poslanju Crkve na području Dubrovačke biskupije, istaknuvši rad s mladima i brigu za obitelji, kojima je život u današnje vrijeme sve zahtjevniji.

Biskup je zahvalio premijeru i članovima Vlade RH na dosadašnjoj dobroj suradnji i „što su prepoznali, zajedno s gospodinom gradonačelnikom i županom, pozitivan doprinos djelovanja Dubrovačke biskupije.“ S jedne strane doprinos je prepoznat u nastojanjima oko revitalizacije života u Gradu, gdje je uz projekt useljenja mladih obitelji unutar zidina, prepoznat i povratak biskupa u Grad kao simboličan čin koji govori o važnosti života u Gradu. „Ovaj Grad jest poseban po ljudima koji u njemu žive, a ne samo po mirima,“ istaknuo je biskup. S druge strane Vlada RH prepoznala je potrebu Dubrovačke biskupije da pođe prema ljudima. Stvaraju se nova naselja gdje je potrebno organizirati pastoralnu skrb. Zato je biskup uz zahvalnost na darovanju ruševne zgrade u Gradu zahvalio i za darovano zemljište na Solitudu koje će omogućiti pastoralnu skrb za taj dio Lapada koji se i dalje širi i razvija.

Kao važnu temu za Grad biskup je predstavio projekt obnove Biskupijskog sjemeništa, gdje se uz još jedan razred gimnazije planira i muški đački dom za 40-tak đaka. To je vrlo zahtjevan projekt i organizacijski i financijski, koji će, ako se zajedničkim naporima uspije realizirati, predstavljati još jedan vrlo važan korak u vraćanju života u Grad i brizi za mlade.

Premijer Plenković je zahvalio biskupu na prijamu ističući kako je ovaj posjet i boravak Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bio dosta konkretan te da će kroz projekte moći ostaviti trag. Izrazio je spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u ovim projektima.

Darovane nekretnine bit će stavljene u funkciju unutar poslanja i misije Crkve. Ruševnu zgradu na Pustijerni, koja je neposredno povezana s biskupijskom zgradom u ulici Braće Andrijića br. 8, planira se na sličan način obnoviti kako bi se omogućilo stanovanje za još nekoliko obitelji unutar zidina. Dok se na zemljištu u Solitudu namjerava izgraditi pastoralni centar i prostori za biskupijski Caritas.

Navedene nekretnine darovane su kao zamjena za dio imovine oduzete Dubrovačkoj biskupiji i njezinim institucijama. Zbog višestoljetne brige svećenika i Crkve oko života u Gradu, Dubrovačka biskupija upravljala je s puno stanova, koji su bili davani u najam obiteljima. Nacionalizacijom za vrijeme prošle države, samo unutar zidina, Dubrovačkoj biskupiji oduzeto je više od 120 stanova, koji se više ne mogu vratiti u naturalnom obliku.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)