Input your search keywords and press Enter.

Suradnja Znanstvene knjižnice i OMH u Dubrovniku povodom 400. obljetnice

Znanstvena knjižnica Dubrovnik i Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku video predavanjem Slavice Stojan obilježili 400. obljetnicu nastanka predgovora Pjesni pokornijeh

Dana 1. listopada 2020. navršila se 400. obljetnica nastanka predgovora i posvete Pjesni pokornijeh Ivana Gundulića. Toga dana najveći hrvatski epski pjesnik Ivan Gundulić dovršio je svoj slobodni prepjev biblijskih psalama i napisao predgovor posvetivši prepjeve prijatelju Marinu Marinovu Bona (1570-1621), o kojem se danas zna da je bio poklisar harača 1607. godine te vlasnik ljetnikovca u Batahovini. U ovom predgovoru koji nije obiman, nego naprotiv vrlo sažet, Gundulić je ipak donio veliki broj obavijesti o svom životu i stvaralaštvu o čemu se ne bi ništa znalo da ovaj predgovor s posvetom pjesnik nije napisao.

Povodom 400. obljetnice premijerno se 1. listopada 2020., u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica, prikazala video projekcija predsjednice Ogranka prof. dr. sc. Slavice Stojan koja govori o toj velikoj obljetnici i važnome djelu. Video je sniman u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik koja čuva izdanja Pjesni pokornijeh iz 1828., 1838. i 1847.

Video se može pogledati na Youtube kanalu Dubrovačkih knjižnica. (https://www.youtube.com/watch?v=1oHFg8XtbV0&feature=emb_title)

Snimatelj i montažer: Nikola Duper

Ivona Macan, mag. medior. publ.
Voditeljica marketinga i odnosa s javnošću
Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)