Input your search keywords and press Enter.

Šuica: Putin primjenjuje isti uzorak kao nekoć Milošević

POTPREDSJEDNICA Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je u Dublinu da joj se čini da “istu doktrinu ili isti uzorak” koji je primijenio nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević danas primjenjuje ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je u četvrtak pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe se vode diljem bivše sovjetske republike. Stanovništvo u strahu bježi prema Europi koja se priprema za njihov prihvat, a osude Putinu stižu iz cijeloga svijeta.

Ukrajinske zastave zavijorile su se i u dvorcu Dublin u samom srcu glavnog grada Irske gdje građani Europske unije u okviru Konferencije o budućnosti Europe ovaj vikend usuglašavaju preporuke o snažnijem gospodarstvu, mladima, boljem obrazovanju, digitalizaciji…

“Isti uzorak je primijenio i Milošević”

Građanima se prigodno obratila Dubravka Šuica, supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe.

Šuica je hrvatskim novinarima rekla da nije sigurna je li najbolja osoba za govoriti o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali pošto je “doživjela i osjetila rat iz prve ruke” u Hrvatskoj, misli da možda ipak jest.

Istaknula je da je svojim kolegama u Europskoj komisiji u četvrtak opisala što se događalo u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata i usporedila to s ratom na istoku Europe.

“Meni se čini da istu doktrinu ili isti uzorak koji je primijenio Milošević danas primjenjuje Putin”, rekla je Šuica.

“Bilo je step by step, polagano (…) probudili smo se ujutro u Dubrovniku pod sirenama, pod bombardiranjem, bez vode, struje, telefona”, opisala je Šuica, nekadašnja gradonačelnica Dubrovnika.

“Sve se događa isto, samo u većim razmjerima. Možda s jačim tehnologijama danas nego što je imao Milošević”, dodala je.

“I mi smo mislili da će nas spasiti NATO”

“U to vrijeme mi smo bili dovoljno naivni da smo vjerovali i mislili iz skloništa: sad će doći NATO, doći će šesta flota”, rekla je Šuica, dodavši da je to bilo “iluzorno”, i pozvala da se Ukrajini ne dogodi isto.

Šuica je poručila da se Ukrajini treba ponuditi sva raspoloživa pomoć, “što mi nismo doživjeli 1991.”, naglasila je.

Sudionik građanskog panela, 34-godišnji Irac Eoin Stafford pozirao je s ukrajinskom zastavom kako bi poslao “simboličnu” poruku podrške i solidarnosti ukrajinskom narodu.

“Mislim da je vrlo važno da mi (građani) pokažemo jedinstven stav protiv onoga što se događa. Rat mora prestati”, rekao je Stafford.

HINA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.