Input your search keywords and press Enter.

Studiranje u Gradu pravi je izazov

Skupi stanovi, prehrana i troškovi života, a nema ni menze

Skupi stanovi, prehrana, troškovi života, sve su to problemi koji muče studente u Dubrovniku. Nakon što su izgubili jedinu menzu u gradu, Studentski centar poručuje – uskoro će imati rješenje. No to nije jedini grad s takvim problemima.

Studiranje u Dubrovniku za mnoge je postalo luksuz. “Jako je sve skupo, mislim da će nam menza za sada jako faliti. Pogotovo što se tiče smještaja, ja imam sreću da sam u obiteljskoj kući, ali dosta će ljudi imati puno problema”, kazala je studentica Sveučilišta Dubrovnik Lidija Tomašković.

“Studenti nam se najviše obraćaju po pitanju najma stanova i skupoće življenja”, otkriva Blaž Bulum iz Studentskog zbora Dubrovnik. “Snalaze se kako god mogu, fali svega nama studentima, ali nadam se da će biti bolje ubuduće”, dodaje studentica Petra Tomić.

Sve nade polažu se u dom koji će se otvoriti u veljači iduće godine. Do tada, iz Studentskog centra Dubrovnik poručuju kako su nakon javnog apela pronašli privremeno rješenje za prehranu studenata. “Jedan se ugostitelj javio, bez ikakve financijske računice odlučio je pomoći studentima”, kazao je ravnatelj Studentskog centra Marko Potrebica.

S privatnim davateljima usluge prehrane studentima probleme imaju i gradovi Poreč, Karlovac i Zagreb na dvije lokacije. Problem je niska cijena obroka od 23 kune. “Nama predstoji u suradnji s ministarstvom i Studentskim zborom promijeniti Pravilnik o prehrani studenata koji je iz 2012. i to ćemo raditi krajem ovog i idućeg mjeseca i kroz pravilnik urediti da nam se takve situacije ne događaju”, objasnio je predsjednik zajednice Studentskih centara Nenad Milijaš.

Na pitanje hoće li se dizati cijene i mijenjati pravilnici, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak odgovara: “Možemo reći samo da je ona regulirana i pravilnicima i načinom rada i da puno toga ovisi o lokalnom centru koji tako nešto organizira, a detalje naravno putem pisanog zahtjeva”.

Piše Paula Klaić Saulačić
dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *