Input your search keywords and press Enter.

Studijsko putovanje: Primjeri dobre prakse programa ruralnog razvoja u Poljskoj

S ciljem upoznavanja s primjerima dobre prakse programa ruralnog razvoja, djelatnici Regionalne razvojne agencije DUNEA, Dubrovačko-neretvanske županije te jedinica lokalne samouprave – iz gradova Metković i Korčula te općina Konavle i Ston, kroz Projekt tehničke pomoći regionalnim koordinatorima, bili su 22. i 23. rujna na studijskom putovanju u Poljskoj.

Ova zemlja postala je priča o uspjehu EU. Iskorištavajući fondove koje nudi Unija, čak i iznad postavljenih limita, uspjela je potpuno izbjeći recesiju, postati izvoznica hrane, sagraditi više od 10.000 km cesta, aerodrome, kulturne i znanstvene centre, muzeje, stadione… Iskustva Poljske najbolji su primjer i korištenja EU fondova u svrhu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja. Sudionici studijskog putovanja posjetili su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Agenciju za plaćanja u poljoprivredi u Varšavi te grad Grojec kao primjer korištenja fonda za ruralni razvoj na razini jedinica lokalne samouprave.

Joanna Gierulska, zamjenica ravnatelja Odjela za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, pojasnila je njihovu primjenu LEADER programa, koji se u Poljskoj provodi već 12 godina, a danas su u toj zemlji akredititrana 322 LAG-a koji su povukli znatne iznose iz europskih fodova. DUNEA je, među prvima u Hrvatskoj, počela s osnivanjem LAG-ova te danas na području naše županije uspješno djeluju LAG 5 i LAG Neretva, te najnoviji FLAG Južni Jadran.

Delegaciju iz Dubrovačko-neretvanske županije u Agenciji za restrukturiranje i modernizaciju poljoprivrede, što je pandan našoj Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, primio je direktor Agencije Daniel Obajtek, zajedno sa svojim zamjenikom Jaroslawom Sierszchulskim i voditeljima odjela, koji su podijelili izvanredna iskustva u korištenju EU sredstava.

Moglo se tako čuti kako je od 2004. godine, kada je Poljska postala članicom EU, do danas, preko Agencije za plaćanje, koja zapošljava oko 11.000 ljudi, njihovim korisnicima isplaćeno oko 450 milijardi kuna. Riječ je o poljoprivrednicima, stanovnicima ruralnih područja, prerađivačima poljoprivrednih proizvoda, LAG-ovima, djelatnicima u ribarstvu. Bilježe ujedno 100 postotnu iskoristivost raspoloživih sredstava.

U Poljskoj 93 posto teritorija spada pod ruralni prostor, a na tom području živi oko 40 posto stanovništva. Druga je u Europskoj uniji po broju poljoprivrednih gospodarstava, čija je prosječna veličina 10,5 hektara.

U gradu Grojecu sudionici studijskog putovanja upoznali su se s primjerima korištenja fonda za ruralni razvoj na razini jedinica lokalne samouprave, gdje su im predstavnici Grada Grojeca pokazali primjere izgradnje i uređenja školskih i dječjih igrališta.

Studijsko putovanje financirala je DUNEA kroz bespovratna sredstva dodjeljena u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)