Input your search keywords and press Enter.

„Strujni udar“ za hrvatske poduzetnike

poskupljenje električne energije za 40%

ANTIPODUZETNIČKA KLIMA JE KOČNICA ZA RAZVOJ GOSPODARSTVA U HRVATSKOJ

Potrebno je omogućiti bespovratna sredstva za one poduzetnike koji će nailaziti na poteškoće u svome poslovanju zbog isteka ugovora s opskrbljivačima struje

Velike suše i povećanje naknade za CO2 doprinijeli su poskupljenju cijene električne energije na europskom tržištu, što se negativno odražava na kompletno poduzetništvo. Za hrvatske poduzetnike cijena struje porasla je za više od 40%,  a očekuje se da bi poskupljenje moglo biti i do 60%. Poduzeća koja imaju sklopljene dugoročne ugovore s opskrbljivačima možda neće odmah osjetiti razliku, ali mnogim poduzetnicima su ugovori već istekli ili im jako brzo ističu. Oni poduzetnici koji su stavljeni u neizbježnu situaciju mogli bi očekivati poteškoće s dizanjem cijena svojih proizvoda zbog toga što njihovi konkurenti možda imaju ugovor s opskrbljivačima na još godinu ili dvije dana.

Udruga Glas poduzetnika ovim putem izražava zabrinutost i za konkurentnost naših poduzetnika na vanjskom tržištu. Naime, nije sigurno da će poskupljenja biti jednaka i u susjednim državama koje nisu članice EU, kao što su Bosna i Hercegovina te Srbija. Također treba napomenuti da poduzetnici već ionako plaćaju struju po skupljim tarifama nego građani, pa je dodatno poskupljenje apsolutno neprihvatljivo. Na taj se način samo potiče antipoduzetnička klima koja koči razvoj cjelokupnog gospodarstva i na kraju se sve svodi na to da oni koji stvaraju vrijednosti u ovoj državi budu najviše zakinuti. Dodatna povećanja naknada i nameta zadnje je što hrvatskim poduzetnicima treba nakon teškog perioda koji je za nama, ali i u ovim i dalje neizvjesnim vremenima.

Udruga Glas poduzetnika smatra kako je umjesto poskupljenja potrebno omogućiti značajna bespovratna sredstva iz EU fondova za obnovljive izvore energije, tj. da ona poduzeća koja su u mogućnosti krenu u izgradnju solarnih panela kako bi hrvatska poduzeća bila konkurentnija na tržištu. Problem je to što se na ovogodišnjem natječaju za EU fondove za obnovljive izvore energije javilo čak šest puta više poduzeća nego što je osigurano sredstva.  Pod hitno je potrebno pronaći kapacitete za obnovljive izvore energije kako bi se svim poduzetnicima omogućilo dobivanje bespovratnih sredstava za ugradnju solarnih panela.

Osim toga, moramo podsjetiti i na prošlogodišnju aferu s vjetroelektranama u kojoj je sudjelovala bivša državna tajnica Josipa Rimac i zapitati se kakvu su ulogu u povećanju cijene električne energije odigrale ova i slične nezakonite političke igre i pogodovanja. U aferi teškoj gotovo dvije milijarde kuna Rimac je sređivala otkup električne energije za tvrtku C.E.M.P. po povlaštenim cijenama, odnosno koristila se svojim utjecajem kako bi toj tvrtki omogućila da energiju Hrvatskom operatoru tržišne energije (HROTE) prodaje po puno većoj cijeni od tržišne.

Sramotno je ponašanje Vlade koja se u javnosti hvali s BDP-om i mjerama za zaposlenike i pokušava stvoriti privid brige za gospodarstvo, a na ovakav perfidan način doslovno uništava poduzetništvo i proizvodne djelatnosti. Sve druge države EU imaju jeftiniju struju za gospodarstvo, a skuplju za građane, jedino je kod nas suprotno! Tužno je da je Hrvatska pored fantastičnih energetskih potencijala u ovakvom katastrofalnom energetskom stanju, što možemo prvenstveno zahvaliti nesposobnim i korumpiranim političkom strukturama i  nepovoljnim ugovornim cijenama otkupa energije. Nemojmo zaboraviti aferu s vjetroelektrane i druge afere! I nakon svega toga se povećava cijena struje za poduzetnike 40%, to je sramotno! Ovo povećanje cijene struje rezultirat će povećanjem cijena praktično svega što se proizvodi u Hrvatskoj.” – rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

glas poduzetnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)