Input your search keywords and press Enter.

Stručni skup „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

Županijska komora Dubrovnik u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, organizira stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet u svrhu informiranja poslovne zajednice o zapošljavanju osoba s invaliditetom te radi poticanja poslodavaca na prepoznavanje potencijala osoba s invaliditetom, koji će se održati u srijedu 6. rujna, u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik s početkom u 14 i 30 sati.

Zakonodavac je propisao obvezu kvotnog zapošljavanja kako bi potaknuo zapošljavanje osoba s invaliditetom koje imaju otežani pristup tržištu rada. U dijelu poslodavaca obveza kvotnog zapošljavanja izazvala je otpor, dok su je drugi prepoznali kao priliku za dobivanje kvalitetne radne snage uz poticaje koje za njihovo zapošljavanje omogućava država. Osobe s invaliditetom kao posebna skupina radnika u nekim slučajevima trebaju određene prilagodbe prostora ili radnog procesa. Neosiguravanje te prilagodbe predstavlja diskriminaciju sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije kojim je u hrvatsko zakonodavstvo implementirana Direktiva Vijeća Europske unije. Do otežanog obavljanja radnih zadataka zbog zdravstvenih teškoća dolazi i kod postojeće radne snage. Hrvatski je sustav dosad takve radnike prerano pasivizirao odustajući od njihovih preostalih radnih sposobnosti.

 

Cilj stručnog skupa je ponuditi odgovore na pitanja koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom, kakvi su poticaji osigurani i kako ih ostvariti, kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti, kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote.

 

Na skupu sudjeluju stručnjaci iz područja radnog prava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Instituta za razvoj tržišta rada te predstavnici Fine koji će prenijeti iskustvo poslodavaca. Planirano trajanje stručnog skupa je sat i trideset minuta.

 

Budući da je broj sudionika ograničen, molimo da svoj dolazak potvrdite na email: hgkdu@hgk.hr ili telefon 020/312-099, najkasnije do 5. rujna.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *