Input your search keywords and press Enter.

Što će biti sa 400 ljetnim platanom u Šipanskoj luci?

Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići uputili su otvoreni zeleni apel za 400-ljetni platan u Šipanskoj luci:

Javnoj ustanovi za zaštićene prirodne vrijednosti DNŽ – ŠTO ĆE BITI SA 400-LJETNIM ZAŠTIĆENIM PLATANOM?

Prilikom naše prošlotjedne eko patrole po otoku Šipanu, mještani Šipanske luke su nam posebno skrenuli pozornost na 400-ljetni zaštićeni platan nedaleko dječjeg igrališta i glavne rive, kojemu su slomila velika grana prošli mjesec. Tom prilikom je pri padu na zemlju grana oštetila dio kamne klupe okolo platana.Sreća je kako kažu mještani da nitko nije stradao prilikom pada grane a mogao je. Sada se boje da se ne odlome i druge grane platana jer nisu dobro sanirane.Dijelimo zabrinutost mještana Šipanske luke jer se tu kreće okolo platana puno čeljadi kako naše tako i turista i djece.Ovaj 400-ljetni platan zaslužuje brzo sanaciju njegovih preostalih grana istu onakvu kakva se primjenila za dva 500-ljetna platana u Arboretumu Trsteno. Nadamo se da će nakon ovog našeg zelenog apela do kraja ove jeseni zaštićeni 400-ljetni platan na Šipanskoj luci biti kompletno saniran a isto tako popraviti oštećena kamena klupa ispod platana!

Voditeljica Zelenog telefona Eko Fona: Jadranka Šimunović

**

Iz JU Priroda dubrovačko-neretvanska stigao je odgovor:

Poštovana gđo. Šimunović,
Zahvaljujemo na Vašim fotografijama, obavijesti i brizi za povijesno vrijedno stablo na otoku Šipanu. Sve pripremne radnje za ispitivanje zdravstvenog stanja platane i sanaciju poduzete su istog dana kada je i pala grana od strane tvrtke Vrtlar d.o.o., prije gotovo mjesec dana.

Obavještavamo Vas da platana nije zaštićena sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13), stoga nije u nadležnosti ove Javne ustanove.

Brigu za ispitivanje zdravstvenog stanja platane kao i sanaciju, vodi Vrtlar d.o.o., kojem je ova Javna ustanova stručno pomogla za poduzimanje svih potrebnih radnji za očuvanje ove platane, na osnovu našeg prethodnog iskustva na očuvanju i sanacije platana u Trstenom te na Brsaljama.

Lijepi pozdrav!

S poštovanjem,
Ivica Grilec, ravnatelj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.