Input your search keywords and press Enter.

U Parizu je 25. listopada 2018.god. na Champs Elysees otvorena 115. sezona čuvenog povijesnog pariškog Salon d’Automne ( Jesenji likovni salon). Salon d’Automne se održava od davne 1903.godine.kada je prvim predsjedavao slavni skulptor Rodin, kao i da su kao svi veliki umjetnici kroz povijest ovdje izlagali. Na ovom Salonu su počeci fovizma i kubizam, mjesto gdje su svijetu predstavili svoja djela i Matisse, Picasso, Buffon i ostali kasnije priznati umjetnici.Žiri ovogodišnjeg Salon d’Automne 2018 kojim predsjeda francuska skulptorica Sylvie Koechlin je ove godine odabrao ukupno 850 slikara iz cijelog svijeta koji dolaze iz 45 zemalja.

Dubrovački slikar Capt. Stjepko Mamić uspješno predstavlja Hrvatsku sa njegovom slikom “Long Net”, 150x 200 cm, mix-media na lanenom platnu. Slika dubrovačkog kapetana uvrštena je u sekciju nazvanu EMERGENCES ( franc.spašavanje) kao apel svijetu da ako se nešto hitno ne poduzme nestat će bogatstvo flore i faune koje prikazuju Mamićeva slika, izložena u odjeljku 57 Velikog paviljona duž Petit Palais. Kao suprotstavljenost još uvijek realnom prikazu ljepote našeg podmorja, Stjepkova slika s prikazom ribarske mreže i mnoštvom riba uz bezbroj nijansi bajkovitog morskog plaventila tijekom noćnog ribanja na fero u sklopu ove sekcije, slike drugih umjetnika prikazuju kako će podmorje izgledati ako se hitno ne zaštiti od zagađenja svake vrste. Prikaz slika katastrofe zorno prikazuje kako će izgledati podmorje ako ne budemo znali sačuvati okoliš: sa slikama riba čudovišta lijevo od Mamićeve slike, te desno slikom s prikazom mora i podmorja sa ljudskim i ribljim kosturima, dnom mora zatrpanim plastikom i industrijskim otpadom. Tu su i slike s prikazom svemira kojim dominira plamteći planet, Zemlji kao planetu koja izgara, groteskni prikazi izobličenih ljudskih i životinjskih likova. Mamićeva je mreža odabrana kao pozitivan primjer onoga što trebamo voljeti i čuvati, spasiti od uništenja.

Svake godine tijekom četiri dana Salon d’Automne posjeti oko 40.000 posjetitelja.

Od više tisuća prispjelih radova koji su zadovoljili kriterije Salona, u konačnici je žiri morao od 2.500 odabrati samo jednu od tri. Stoga je veliki uspjeh kada umjetnik nakon višemjesečnog rada žirija bude nagrađen mogućnošću izlaganja na ovom povijesnom Salonu.

Ono što su brojni umjetnici istaknuli kao jako važno jest i jasno javno iskazani stav predsjednice Salon d’Automne skulptorice Sylvie Koechlin o tome kako treba pravu umjetnost zaštititi i odvojiti od silom nam, uz pomoć medija, nametnute konceptualne umjetnosti, kao performansa u kojem su upitni i forma i stavovi, te od raznoraznih aberacija u umjetnosti, od umjetnika koji su zastranili ali i od tzv. industrijskog recikliranja, rada s “neplemenitim materijalima” poput plastike, tvorničkih multi-proizvoda. Kao negativan primjer pri tome je navela kontroverznog umjetnika Banksy –a i njegovo uništavanje vlastitog djela, plastiku Jeffa Kones-a i Manzonieve limenke sa izmetom tj. izlučevinama kao aberacije. Njen stav je stav velike većine umjetnika koji se bave stvaranjem pozitivnog i lijepog u umjetnosti, ljubitelja lijepe umjetnosti ( franc. ameteurs) ali i ljudi od struke poput npr. poznatog talijanskog povjesničara umjetnosti Vitoria Scarbia koji jasno i glasno u javnosti govori da je pravo slikarstvo štafelajno slikarstvo, da su slike i skulpture baza umjetnosti, ističe kako treba odvojiti koceptualnu umjetnost i performans iz likovnosti u kazališno-scensku domenu. Samo tako će se sačuvati prava lijepa čista umjetnost od devastacije upravo kao što će se ljepota i čistoća našeg mora i podmorja ovjekovječenog na platnima kapetana Stjepka Mamića sačuvati od uništenja samo ako se svi udružimo i bez zadrške spriječimo onečišćenje mora i okoliša, svatko u svojoj domeni.

dr. sc. Dražana Martinović Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *