Input your search keywords and press Enter.

Statiranje u Dubrovniku – Barbara Lončarić: Veći je gušt raditi sa strancima

Barbara Lončarić je 25-ogodišnja studentica prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru te članica glumačke amaterske družine Kolarin. Pošto joj je gluma jedna od velikih ljubavi, statira u svim serijama i filmovima koji traže statiste, a da su joj fizički dostupni.

Zašto ste počeli statirati?

Još u srednjoj školi nastupala sam na Lidranu, u Kazalištu Marina Držića u sklopu predstave Dan od Amora, u studentskom teatru Lero i na kraju u amaterskoj družini Kolarin čiji sam aktivni član i danas. Pored kazališta počeli su me zanimati filmovi i serije pa, otkad se počela pružati mogućnost za sudjelovanje u projektima domaćih i stranih tv kuća, sam se odlučila i na statiranje.

U koliko ste filmova/serija dosad statirali?

Statirala sam u američkim serijama Game of thrones, Missing, njemačkoj sapunici Das traum schiff, indijskom filmu “Fan” te u seriji domaće produkcije Dubrovačkoj Republici, koja se još uvijek snima.

Kakav je osjećaj statirati? Koje su mane a koje prednosti?

Mane su te što se od 12 sati provedenih na setu aktivno radi samo dva ili tri sata. O produkciji ovisi i kvaliteta obroka koje dobivate. Uvijek se prvo štedi na statistima tako da od naše dnevnice koja nije velika, do 50 kuna dnevno ode na hranu i sitnice koje produkcija nije omogućila. Pozitivna stvar je to što upoznaš puno ljudi. Statiste, tehničko osoblje, ako si sretnik možeš upoznati i glavnog glumca. Također mi je zanimljivo upoznavanje sa nastankom filma i snimanjem. Sam osjećaj statiranja nije ništa posebno, od nekoliko sata rada na sceni možda uhvatiš sebe na tv-u na dvije sekunde. Stajati i ponavljati nešto više puta nije zanimljivo, ali cijelo iskustvo koje ide uz samo statiranja je odlično.

Što mislite, koju korist Dubrovnik ima kao destinacija snimanja serija ili filmova?

Boom koji je napravio Game of Thrones u Dubrovniku je nevjerojatan. Jedni od mojih gostiju su došli prošlo ljeto u Dubrovnik samo radi toga što se tu snimala serija. Došli su da vide ekipu kako snima i cijeli dan proveli na zidinima prateći sto se događa. Mislim da to puno znači u promociji Dubrovnika. Nakon sto izađe u Indiji film sa Shah Rukh Khanom, očekujem dolazak Indijaca u posjet Dubrovniku u velikom broju.

Kakva je ekipa s kojom ste radili na statiranju?

Što se tiče statista nama je uvijek ista priča s kojom god ekipom radili. Princip posla je isti. Kreni, stani i ako treba ponovi. Nema tu neke filozofije. Ekipa sa „Fana“ je bila odlična jer su bili jako komunikativni i prijateljski nastrojeni, ali i naše domaće ekipe su odlične. Ipak nam je veći gušt raditi sa strancima koji su otvoreni jer uvijek imaš za čuti i naučiti nešto novo.

Imate li kakav savjet za one koji bi statirali?

Moj savjet je da dođete statirati ako imate vremena. Ali prvenstveno iz želje da se družite i nešto naučite. Ne očekujte kućni komfor, ali pjesmu, smijeh i lijepa sjećanja svakako.

Monika Cverlin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.