Input your search keywords and press Enter.

Stand up comedy show na Noć knjige u Dubrovniku

Nakon značajnog uspjeha koji je ostvarila objavljenim knjigama, zbirkom priča sa stand up comedy nastupa Gore ne može (izdavač Vuković & Runjić, 2010.) te Šaka suza, vrića smija (izdavač Centar za kreativno pisanje, 2012.), Marijana Perinić, poznata hrvatska spisateljica, stand up komičarka, imitatorica i voditeljica je napisala novi roman.

Obje knjige, iza kojih stoji niz promocija održanih diljem Hrvatske, medijska podrška te podrška publike, su u potpunosti rasprodane.

Novom romanu Marijane Perinić Jesi online?, napisanom u formatu dopisivanja kroz mobilne aplikacije ( Facebook, Messanger, WhatsAPP, Viber, Skype, Gmail, poslovni mail itd.) se ne može poreći originalnost, a njegovu je vrijednost, aktualnost i kvalitetu prepoznalo i Ministarstvo kulture dodijelivši mu poticaj za književno stvaralaštvo i izdavaštvo, dok je Funditus d.o.o, nakladnička kuća specijalizirana za izdanja brojnih hrvatskih književnika, roman i objavila u lipnju 2016. Predstavljanje knjige je vodila Iva Šulentić, o knjizi uz autoricu Marijanu Perinić, urednicu Tajanu Obradović te ilustratora i dizajnera naslovnice knjige, Nika Titanika govorila je književnica Milana Vuković Runjić, ovogodišnja dobitnica nagrade Grada Zagreba, a o stvarnosti društvenih mreža i virtualnih prijateljstava poznata psihologinja i publicistica Mirjana Krizmanić.

RECENZIJE:

Iako više ne pripadam “curkama” kojima Marijana posvećuje knjigu, s radošću sam je iščitala. Da vidim kako mlađe “supatnice, a ne suparnice” žive. One koje melje svakodnevica, voze na nekoliko kolosijeka i jedna su drugoj potpora, makar virtualna. Iako bih za junakinje vjerojatno bila okamina jer nisam na društvenim mrežama i ne uživam u izmjeni rečenica u virtualnom prostoru, vode bitke koje su znane svim ženama. Stereotipi, društvene uloge, očekivanja okoline, imperativi, prioriteti – i onda u toj lavini, negdje i napokon, iskopati sebe. A ja sam, čitajući, u svakoj od junakinja pokušala otkriti autoricu, njezine autobiografske elemente. Trebat će mi ipak i obavijesni razgovor uživo, a Marijana koju znam je i u ovoj knjizi – brza, duhovita, izravna. – Daniela Trbović

Marijana Perinić i ovom svojom knjigom dokazuje da se podjednako dobro snalazi na sceni, pred zainteresiranom publikom, kao i pred naizgled nezainteresiranim, bijelim papirom (ekranom), kojeg uspješno pretvara u zabavno i uzbudljivo štivo. Dubine i širine ženskih duša rastvaraju se pred čitateljem u moru zabavne komunikacije što se odvija preko raznih mobilnih aplikacija. Mahom su to žene u prvoj zrelosti koje same sebe traže i nalaze, a time definiraju i vlastite ljubavne prohtjeve i apetite. Ako je svojedobno Candance Bushnell otvorila svoje knjige svijestima prezaposlenih žena iz metropole, Marijana Perinić čini to isto, no na domaćem terenu, obogaćeno aromom vlastitog južnjačkog podrijetla i neiscrpnim smislom za humor. – Milana Vuković Runjić

Ukratko o romanu Jesi online?

Jesi online? je roman o pet ženskih sudbina u hrvatskoj metropoli.

Svaka je posebna na svoj način i svaka iza sebe ima svoju žensku priču. Životni problemi prijateljica u njihovim srednjim i kasnim tridesetima su i više nego ozbiljni, ali su napisani na komičan, autoironičan i živahan način, koji nipošto ne opterećuje čitatelja, zbog čega se između redaka ne iščitava patetika i drama, iako bi bila moguća zbog ozbiljnosti i dubine njihovih problema, već se događaji proživljavaju i prihvaćaju onako kako to vrlo često u stvarnosti i bude – hrabro i borbeno, uz neizostavan smijeh i prijateljsko rame za plakanje.

Ono što ovaj roman ipak razlikuje od svih dosada objavljenih je upravo forma u kojem autorica maksimalno izbjegava naraciju, koristeći je samo na početku kako bi svog čitatelja upoznala s likovima, usmjeravajući komunikaciju između protagonistica kroz mobilne aplikacije bez kojih danas većina ljudi (barem misli da) ne bi preživjela: Facebook, Messanger, WhatsAPP, Viber, Skype, Gmail, poslovni mail itd. No, kako se daljnja radnja većinom odvija kroz komunikaciju putem spomenutih aplikacija, tako čitatelj na indirektan način, i to kroz živahno razrađene dijaloge, saznaje sve više o junakinjama, što romanu daje svojevrsnu dinamiku, zanimljivost, napetost, i u svakom slučaju originalnost do kulminacije koja raspetljava i rasvjetljava životne okolnosti svake junakinje i njihovog prijateljstva.

Roman je to u kojemu autorica čitatelja zavodi kako jasnim i čitkim pripovjedačkim stilom – kojim vješto, zanatski uspješno i duhovito ocrtava likove, darujući im osobnost i ljudskost kroz samo njihove kvalitete i slabosti – tako i ujednačenošću pripovjednog tona te lakoćom i uvjerljivošću balansiranja između virtualnih dijaloga i tkanja intrigantne priče. Pisan je jezikom svakodnevice i ne može mu se poreći aktualnost, jer govori o svim onim problemima s kojima se susreću brojne žene diljem Hrvatske, a to je: sveprisutnija nemogućnost prirodnog začeća, proživljavanje kroz drame mobbinga i degradiranja u surovom poslovnom svijetu, uvijek aktualna homofobija i nacionalna netrpeljivost, pa sve do težine križeva koje hrabro nose u našem društvu one već pomalo otpisane: vječne udavače, ogorčene raspuštenice, deklarirane lezbijke, neshvaćene samohrane majke i uplašene stare cure.

Autorica upravo nazivom knjige, odabranom formom i izvrsnom gradacijom radnje do neočekivanog završetka, želi upozoriti na problematiku današnje generacije u kojoj polako nestaju prava prijateljstva, druženja „u četiri oka“ te ljudska bliskost općenito. Pričom poentira na fenomen urbanog društva koji je svakim danom sve više ovisan o modernim tehnologijama, koje su u biti dvosjekli mač: s jedne strane smo u svakodnevnom kontaktu sa svojim bližnjima i/ili daljnjima; a s druge strane – pravog kontakta zapravo ni nema. Jesi on line? priča je o prijateljstvima novoga doba. Jesu li ona dovoljna? Iskrena? Prava? – saznat ćete kada pročitate ovaj roman.

O autorici:

Marijana Perinić rođena je 8. 8. 1978. u Šibeniku. Dupla lavica. Pola Šibenka, pola Zadranka, u svakom slučaju čistokrvna Dalmatinka. I to atipična jer ima energije na bacanje, što dokazuju njeni brojni trenutni poslovi: stand-up komičarka, imitatorica, spisateljica, voditeljica, menadžerica i turistički vodič.

Prvi je put je u svijet stand-up komedije ušla 2007. godine. Iza sebe ima više od 400 nastupa u hrvatskim klubovima te brojna gostovanja diljem regije. Magistrirala je na području muško-ženskih odnosa, o čemu najčešće i priča na stageu, kada svoje brutalno iskrene komentare uspijeva uljepšati šarmantnim dalmatinskim naglaskom, što je u konačnici i kulminiralo njenim prvim tematskim stand-up comedy showom u regiji o muško-ženskim odnosima naziva Štiklom u mozak, loptom u dupe, koji već godinama bilježi izvanredan uspjeh. Trenutno je najviše veseli imitirati aktualnu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, a na kanalu YouTube se njezini nastupi broje u stotinama tisuća pregleda.

Ljubav prema knjigama najviše pokazuje na književnim večerima koje vodi i organizira pod nazivom Ženska priča, a na kojima već godinama ugošćava uspješne hrvatske autorice iz svijeta beletristike i publicistike, promovirajući tako snagu ženske solidarnosti i međusobne podrške.

Vrhunac ljubavi prema pisanju i stand-up komediji njezin je prvijenac – zbirka kratkih priča sa stand-up comedy nastupa Gore ne može, koju je objavila izdavačka kuća Vuković & Runjić u ljeto 2010. godine. Kako je knjiga bila prva takvog žanra u Hrvatskoj, zabilježen je velik interes medija i publike, zbog čega je u potpunosti rasprodana. I druga Marijanina knjiga, roman Šaka suza, vrića smija, objavljena 2012. u izdanju CeKaPe-a, rasprodana je, a čeka li ista sudbina novi roman Jesi online? najbolje će ocijeniti publika koja već četiri godine s nestrpljenjem čeka novu Marijaninu priču.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *