Input your search keywords and press Enter.

Srđevci za uklanjanje antena

Dubrovnik Portal prenosi cijelo priopćenje za medije SJG-a koje se tiče zahtjeva građana da se konačno uklone nelegalno postavljene antene teleoperatera u Šiščinama i Novoj Mokošici. Na zahtjev građana Srđevci su aktivirali temu ne bi li pokrenuli konačno rješenje.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

Kad će se ukloniti nelegalno postavljene antene teleoperatera u Šipčinama i Novoj Mokošici kojima se svakodnevno ugrožava zdravlje građana?

Još je u listopadu 2011. godine građevinska inspekcija donijela rješenje o uklanjanju baznih stanica mobilnih operatera ViP i TELE2 s HEP-ove zgrade u ulici Andrije Hebranga 62 u Šipčinama. Kako je bilo i za očekivati, teleoperateri su podnijeli žalbe, a kada su im one odbijene, pokrenuli su i upravni spor pred nadležnim sudom. Tužbe su im, međutim, odbijene još u ožujku 2013. godine.  Drugim riječima, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na čijem je čelu HNS-ova ministrica Anka Mrak Taritaš, već dvije godine ne postupa po pravomoćnom rješenju o uklanjanju ovih objekata, čime izravno pogoduje teleoperaterima na štetu građana Šipčina. Njih 3000 potpisalo je peticiju pozivajući se na pravomoćno rješenje o uklanjanju ovih nelegalnih objekata teleoperatera. Iako je mehanizacija ovlaštenog „rušitelja“ poduzeća TGT Adriatik iz Pule u nekoliko navrata rušila na dubrovačkom području, klijentelistički odnosi HNS-ovog ministarstva i HNS-ovog gradonačelnika s velikim telekomunikacijskim kompanijama i ovaj su put imali prednost pred zdravljem građana.

GUP Grada Dubrovnika predviđa mogućnost postavljanja baznih stanica isključivo na pojasu iznad Magistrale. Nije teško zaključiti da su navedene stanice postavljene na lokaciji koja nije predviđena GUP-om Grada Dubrovnika pa su stoga iste postavljene bez odgovarajućih dozvola. Da je tome tako potvrđuje spomenuto rješenje građevinskog inspektora u kojem se navodi da su bazne stanice ViP-a i TELE2 u Šipčinama podignute bez odgovarajuće dokumentacije.  U Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja svojevremeno su na upit novinara odgovorili da ni za HT-ovu baznu stanicu u Šipčinama ne postoj dozvola jer, naime, UO sustavno odbija izdati dozvole teleoperaterima za postavljanje baznih stanica ispod Magistrale.

Ovime se otvara i pitanje dviju baznih stanica u Novoj Mokošici, od kojih je barem jedna, ona ViP-ova 42-metarska ispod Magistrale, ako je vjerovati Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja, izgrađena bez valjane dokumentacije.  Podsjećamo da je riječ o baznim stanicama postavljenima još u ljeto 1999. godine, za čije se izmještanje stanovnici naselja predvođeni udrugom Eko-Omblići bezuspješno bore već 16 godina. Tada su već upozoravali da se tu ne radi samo o nezakonito postavljenim objektima, nego i o velikoj opasnosti za zdravlje građana. Znanstvene su spoznaje u proteklih 16 godina potvrdile svu štetnost neionizirajućeh zračenja. Na žalost, potvrđuje to i iznadprosječan broj oboljelih od malignih oboljenja u blizini baznih stanica.

Ovim putem javno pozivamo gradonačelnika Dubrovnika Andra Vlahušića da prekine opstrukciju u Ministarstvu na čijem je čelu njegova stranačka kolegica i da kao gradonačelnik i liječnik pokrene sve zakonske mehanizme kako bi se nelegalni objekti teleoperatera u Šipčinama i Novoj Mokošici štetni po zdravlje stanovnika ODMAH izmjestili izvan stambenih zona.

Srđ je Grad

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)