Input your search keywords and press Enter.

Srdačan doček festivalske publike za Phillipea Entremonta

U sklopu glazbenog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara ugledni francuski pijanist Philippe Entremont održao je klavirski recital sinoć, 19. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Maestrov koncertni povratak na Igre uslijedio je nakon 31 godinu pauze jer je posljednji put, upravo u Kneževu dvoru, nastupio davne 1975. godine.

Na programu recitala koji je protekao u toploj i srdačnoj atmosferi našle su se Partita br. 1 u B-duru Johanna Sebastiana Bacha, Sonata br. 30 u E-duru Ludwiga van Beethovena, Nokturno br. 8 u Des-duru i Scherzo br. 2 Frédérica Chopina te Images I Claudea Debussyja i Sonatina u fis-molu Mauricea Ravela. Dug i složen program, predstavio je publici presjek glazbene klavirske literature od Bacha do Ravela, a maestru Entremontu dopustio da pokaže kako je i dalje u odličnoj formi te da njeguje dobar osjećaj za sklad i mjeru u interpretaciji. Dio publike, a i sam maestro, zasigurno su se prisjetili njegovih recitala u Dvoru tijekom 70-ih godina 20. stoljeća, stoga ne čudi tako topla, gotovo kućna, sinoćnja atmosfera.

Zavidna karijera Philippea Entremonta započela je u njegovoj osamnaestoj godini, kada je privukao međunarodnu pozornost sjajnim nastupom u njujorškom Carnegie Hallu izvevši Jolivetov Klavirski koncert i Lisztov Koncert za klavir br. 1. Od tada djeluje s velikim uspjehom diljem svijeta kao pijanist, a zadnjih 30 godina i kao dirigent. Među brojnim priznanjima i odličjima koja su mu uručena valja istaknuti Veliki križ za zasluge i Križ časti za dostignuća na polju umjetnosti i znanosti Republike Austrije, kao i francuska odličja Red Legije časti, Orden za zasluge i Medalja za zasluge na polju umjetnosti i književnosti. Zanimljivost je da je bio u žiriju Chopinovog natjecanja 2015. kad je hrvatski pijanist Aljoša Jurinić, koji se festivalskoj publici predstavio prije nekoliko dana, postigao veliki uspjeh ušavši u finale.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *