Input your search keywords and press Enter.

Srđ je Grad: Kamo leti Mato Franković?

Prenosimo u potpunosti priopćenje KLGB Srđ je Grad:

KLGB Srđ je Grad napravila je svoj dio posla, planirajući sredstva u Proračunu grada Dubrovnika za 2016., s projekcijama za 2017. i 2018. godinu, za potrebe uspostavljanja direktne zimske zračne linije s Frankfurtom tri puta tjedno. Ta mjera stoji u našem Planu za Grad, koji smo predstavili u kampanji za prošle lokalne izbore http://www.srd-je- grad.hr/turizam/.

Što se to dogodilo s ad hoc inicijativom Andra Vlahušića za uspostavljanjem dodatnih zimskih zračnih linija prema Dubrovniku? U kakofoniji šumova koji se ovih dana šire medijskim i inim prostorima, postaje jasno kako je nedavno pokrenuta inicijativa za okupljanjem predstavnika vodećih hotelskih kuća u Dubrovniku, s ciljem postizanja dogovora oko modela participacije poslovnih subjekata vezano uz bolju zračnu dostupnost Dubrovnika tijekom zimskih mjeseci, pala u vodu . Naime, uz izvjesne direktne zimske linije za Frankfurt, koje je inicirala i planirala  u Proračun Grada Dubrovnika upravo KLGB Srđ je Grad te one za Istanbul uspostavljene na želju samog avioprijevoznika, razgovaralo se o potencijalnim linijama za London i Bruxeless. Od njih se, međutim, odustalo nakon samo dvaju sastanka radne grupe.

Razlozi zbog kojih dogovor nije postignut dvojaki su:

  1. Gradonačelnik je u svojoj maniri, po tko zna koji put, brzopleto i bez razrađene metodologije pokušao „ na galamu“ progurati ideju koja mu je pala na pamet, a koja je bez realne podloge i kvalitetne pripreme u konačnici bila osuđena na potpuni fijasko.
  2. nastavila se ustaljena praksa hotelskih kuća i turističkih privrednika u delegiranju osoba koje nemaju autonomnost donošenja odluka na ovakvim i sličnim sastancima. Kao rezultat toga, imamo još jedan u nizu bezuspješnih gradonačelnikovih dogovora. I kada se činilo da je o direktnim zračnim linijama za sljedeću zimu sve rečeno, događa se neočekivani preokret!

Naime, na prvoj je sjednici novog Vijeća HTZ –a prije petnaestak dana, Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković odrješito je zatražio od ministra turizma Antona Klimana maksimalan angažman kako bi avioprijevoznik Croatia Airlines uveo redovnu zimsku liniju Dubrovnik – Frankfurt jer je nedopustivo da tijekom zimskog perioda Dubrovnik ne bude povezan niti s jednom europskom destinacijom! Za kraj, vispreno zaključuje da bez odgovarajuće zračne povezanosti kao jednoga od glavnih faktora turističke ponude ne može doći do daljnjeg razvoja Kao da je pod dojmom činjenice da se političkom odlukom našao u Vijeću HTZ-a osjetio potrebu ispaliti nekoliko brzopoteznih koje će ostaviti dojam na ministra i okupljene medije

Što reći?

Nakon ovakvog, javno izrečenog, stava i zahtjeva Predsjednika GV, slučajnom promatraču bi se moglo učiniti da je Mato Franković pao s Marsa ili da zapravo ne predsjeda Gradskim vijećem Grada Dubrovnika, nego recimo susjedne nam Ivanjice. Budući da je najavio sastanak s ministrom Klimanom na tu temu, pretpostavljamo da je iskoristio misteriozni posjet stranačkog mu vođe Karamarka i Ministra Klimana Ivanjici te da su, onako opušteno, uz janjetinu i Nikšićko pivo razgovarali o Frankfurtu i problemima s kojima se susreće turistički Dubrovnik.

KLGB Srđ je Grad napravila je svoj dio posla, planirajući sredstva u Proračunu grada Dubrovnika za 2016., s projekcijama za 2017. i 2018. godinu za potrebe uspostavljanja direktne zimske zračne linije s Frankfurtom tri puta tjedno. Ta mjera stoji u našem Planu za Grad, koji smo predstavili u kampanji za prošle lokalne izbore http://www.srd-je- grad.hr/turizam/ . Destrukcije s kojima smo se suočavali tijekom procesa pregovaranja dobro su poznate dubrovačkoj javnosti. Realizacija amandmana sinhronizirano je sabotirana naprosto zato što se na njemu nije moglo politički poentirati. Sada je na HTZ-u, Gradu Dubrovniku, TZ Grada Dubrovnika i Croatia Airlinesu da dogovoreno provedu u djelo.

Nadamo se samo da naknadna pamet predsjednika Gradskog vijeća neće dovesti do nesporazuma na relaciji Ministarstvo – Croatia Airlines, koji bi mogao rezultirati odustajanjem od već dogovorene zimske linije za Frankfurt. To bi bilo pogubno za turističko gospodarstvo Dubrovnika i sve njegove građane, budući da poslovni partneri već komuniciraju ovu mjeru za nadolazeću zimu. Uzimajući u obzir nestabilnost ove Vlade i javno izrečene sumnje u njezinu dugoročnu održivost, pitanje je kakav bi stav zauzela neka možebitna nova Vlada vezano uz prijedloge Mata Frankovića. Nadamo se samo da je predsjednik GV grada Dubrovnika toga svjestan.

KLGB Srđ je Grad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)