Input your search keywords and press Enter.

Srđ je Grad: Godišnjica prvog referenduma u Hrvatskoj

Prenosimo u potpunosti priopćenje KLGB Srđ je Grad – Povodom treće godišnjice referenduma čestitamo svima na građanskoj angažiranosti i svijesti da se možemo i moramo boriti za vlastitu zajednicu.

Drage sugrađanke i sugrađani,

danas je godišnjica prvog referenduma u Hrvatskoj koji su izborili građani.

NA REFERENDUMU JE 84%, 10.051 GRAĐANIN BIO PROTIV PROJEKTA, A SAMO 1846 GRAĐANA, ODNOSNO 15% PODRŽALO JE PROJEKT PROTIV KOJEG SE I DANAS BORIMO.

Bez obzira kako glasali, referendum je uvijek priča u kojoj vaš glas sudjeluje u odlučivanju. To je oblik neposredne demokracije i izravnog izjašnjavanja građana o odlukama koje se donose za njihovu zajednicu. Za Grad u kojem žive.

Zakonska regulativa koja štiti one na vlasti od pretjerane demokracije i od izravne volje i želje građana potrudila se uvjete referenduma učiniti što težima i opstruirati takvo djelovanje građana.

Prisjetimo se poražavajuće činjenice da je naš gradonačelnik javno pozivao na bojkot demokracije savjetujući da se na referendum izađe u što manjem broju te da se na takav način ne zadovolji broj birača koji zakonska regulativa (selektivno) određuje. Naime, gradonačelnika se izabralo običnom većinom izašlih birača, bez obzira koliko je građana izašlo sveukuopno na izbore, dok referendum građana treba zadovoljiti broj od neobičnih 50% plus 1 birač.

Protiv projekta na Srđu glasovalo je isto toliko građana koliko je izabralo gradonačelnika, tu činjenicu ne može nitko osporit, jedinu razliku u ishodu čine prilagođena zakonska regulativa i tumačenja.

Drage sugrađanke i sugrađani, većina izašlih birača na referendum, 84%, rekla je NE projektu na Srđu. Danas, tri godine poslije ta je brojka još i veća. U to nas svakodnevno uvjerava podrška građana dok otkrivamo, iz dana u dan, nezakonita postupanja kako gradskih i državnih čelnika izabranih običnom većinom birača, tako investitora.

Hvala svima koji ste izašli na referendum bez obzira kako ste glasali, posebno zahvaljujemo volonterima na vremenu i trudu.

Svaki korak koji zajedno napravimo u smjeru građanskog odlučivanja vrijedan je pažnje i truda i čestitki za njegovu godišnjicu do posljednjeg glasa!

Stoga čestitamo svima na građanskoj angažiranosti i svijesti da se možemo i moramo boriti za vlastitu zajednicu.

Danas, na treću godišnjicu, ponosni smo na to zajedno s vama!

KLGB Srđ je Grad

referendum-938x535

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)