Input your search keywords and press Enter.

Završni dan Europskog prvenstva u judu pokazao je puni potencijal hrvatskog juda. Ženska reprezentacija je došla do borbe za brončanu medalju te se dobro suprostavila Francuskoj, ali su dvostruke europske prvakinjebile jače.

Ono što su Njemačka i Engleska u nogometu to su Rusija i Francuska u judu. Kada se s druge strane tatamija nađe francuska reprezentacija, trebaju vam tri vrhunske borbe da biste ih iznenadili. Hrvatska je na tatami u Kazanu izašla bez najjačeg imena, Barbare Matić te nije bilo i Andreje Bekić, tako da osvojeno 5. mjesto ima još veću težinu.

U prvom kolu smo išli na Njemačku, iznimno jaku reprezentaciju koja je prošle godine osvojila europsko srebro, a 2014. europsku broncu.

U prve dvije borbe Tihea Topolovec (do 52 kg) i Tena Šikić (do 57 kg) nisu uspjele iznenaditi jače suparnice, a Andreja Đaković (do 63 kg) je smanjila zaostatak Hrvatske na 1-2.

Zatim je uslijedila, pokazat će se odlučujuća, borba između Marijane Mišković Hasanbegović i Vargas Koch, druge na svijetu u kategoriji do 70 kg. Odlično se hrvatska judašica držala, imala i nekoliko izglednih pokušaja bacanja i gušenja, ali nije uspjela te je izgubila na kazne. Vrijedan bod za završnih 2-3 donijela je Ivana Šutalo (preko 70 kg) wazarijem i zahvatom protiv pete iz pojedinačnog natjecanja Weiss.

U repasažu nas je čekala Mađarska. Tihea Topolovec nije uspjela u prvoj borbi iznenaditi iskusniju Mađarku, a kako Mađarska nije prijavila nikoga za kategoriju do 57 kg, Tena Šikić je slavila bez borbe. Mišković Hasanbegović je donijela vodstvo od 2-1, a nakon što je Đaković protiv brončane Gercsak ostavila odličan dojam, ali nije uspjela, odlučujuću, treću pobjedu upisala je svjetska juniorska prvakinja Brigita Matić.

– Odlično odrađene borbe protiv Mađarica pokazale su da možemo napraviti puno. Nakon što je Šutalo protiv Njemačke pobijedila brončanu iz pojedinačnog natjecanja, Matić je donijela veliku pobjedu protiv Mađarske jer je pokretljivija, a Đaković bila odlična protiv Gercsak – komentirao je izbornik Vladimir Preradović.

Oči pune TatNeft Arene na početku finalnog bloka bile su usmjerene u hrvatske i francuske judašice. Tihea Topolovec je odlično otvorila, dobila kaznu u trenucima kada je napadala i osjetila što znači ne imati status kod sudaca. Tena Šikić je gubila za kaznu i do samog kraja jurila izjednačujući bod za Hrvatsku. Maja Mišković Hasanbegović je vodila na kazne do posljednje minute pa izgubila ipponom. Dvoboj s Francuskinjama ispričao je priču kompletnog nastupa u Kazanu – skupljanje iskustva. Pokazali smo da imamo kvalitetu i da se dobro radi.

– Jako smo tužne jer smo toliko željele osvojiti medalju. Ostavile smo srce na tatamiju i dale sve od sebe, ali protiv jake Francuske nije išlo. Dobile smo ih u juniorima, one nas sada, tako da idući puta mi dobivamo – izjavila je kapetanica reprezentacije Mišković Hasanbegović.

Nastupom u Kazanu hrvatska ženska reprezentacija nastavlja svoj razvoj te pripreme za potencijalni nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.