Input your search keywords and press Enter.

Spektakularna virtuoznost Robyja Lakatosa oduševila publiku

Mađarski violinski virtuoz Roby Lakatos nastupio je sa svojim ansamblom u sklopu off programa „Noćne serenate“ na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama sinoć, 12. kolovoza, na taraci tvrđave Revelin i spektularnom izvedbom oduševio festivalsku publiku.

Rođen u legendarnoj obitelji romskih violinista koja potječe od Janosa Biharija, „kralja romskih violinista“, Lakatos je studirao na budimpeštanskom Konzervatoriju Béla Bartók, gdje je 1984. godine osvojio prvu nagradu u kategoriji klasične violine. Iako ga nazivaju romskim violinistom ili “vražjim guslačem”, virtuozom klasične glazbe, jazz improvizatorom, skladateljem, piscem aranžmana i povratnikom u 19. stoljeće, Lakatos zapravo pripada onoj vrsti univerzalnih glazbenika s kojima se danas rijetko susrećemo, u što se sinoć festivalska publika i uvjerila. Njegova moćna interpretacija počiva na osebujnom improvizatorskom i skladateljskom umijeću, a fuzija jazza i mađarske romske glazbe koju su izveli ovi virtuozni glazbenici publiku je oduševila. Lakatoseva virtuoznost je uistinu neosporna i spektakularna, a publika je svjedočila i posebnim, malo poznatim, tehnikama sviranja violine. Jenő Lisztes cimbalist je koji je također pokazao nevjerojatnu virtuoznost na ovom instrumentu kojeg nemamo priliku često vidjeti i čuti. Na bisu im se priključila Lana Janjanin, mlada jazz pijanistica i pjevačica. Večer je savršeno zaokružila „Ševa“, rumunjska narodna, s kojom su glazbenici još jednom demonstrirali veliku virtuoznost.

Program „Noćne serenate“ na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama zaključit će koncert Tereze Kesovije s francuskim šansonama u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu, 19. kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.