Input your search keywords and press Enter.

Sokol grad – odmor od svakodnevnice u ove prohladne dane

Da biste posjetili Sokol grad,  tvrđavu  koja se spominje davne 1373. godine morate izdvojiti 40 kuna, no taj iznos vrijedi svake kune.

Izgrađena je na 25 metara visokoj stijeni te oduzima dah i stvara osjećaj strahopoštovanja. Idealno mjesto za pobjeći od gradske gužve i buke, „odmoriti“ dušu i iscijeliti tijelo.

Tvrđava je propadala i uništavana tijekom godina a Društvo prijatelja dubrovačke starine omogućilo je obnovu i otvaranje za javnost ove fascinantne građevine.  Utvrda je imala zadatak obraniti konavosko područje od vanjskih neprijatelja i barbara. U 15. stoljeću dubrovačka Republika ulaže mnoga materijalna sredstva kako bi Sokol postao snažana utvrda i dovoljno jak da bi  mogao obraniti Konavle i jugoistočne granice dubrovačke države. Poslije Kandijskog rata, nakon 1672. dubrovačka vojska napušta tvrđavu jer gubi na značaju.

Utvrda je zaista vrijedna spomena jer je njezina važnost  velika, kako  za stanovnike Dubrovnika, Konavala tako i kulture mladih, studenata, koji bi trebali,  ako nisu, posjetiti ovu prapovijesnu utvrdu.

Tekst/foto: Elizabeta Jelić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *