Input your search keywords and press Enter.

Sofoklova Antigona 2000 godina kasnije

Premijerno izvedena 15. kolovoza 2015. na Malom Brijunu u koprodukciji Kazališta Ulysses i MESS festivala Sarajevo, predstava Antigona – 2000 godina kasnije, na programu 67. Igara je u ponedjeljak i utorak, 15. i 16. kolovoza s početkom u 21:30 u Komolcu, na mjestu bivšeg skladišta GP-a u ulici Ogarići.

Predstava Antigona – 2000 godina kasnije scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo. Redateljica ove hvaljene predstave je Lenka Udovički koja temu o preminulima i traženju grobova smatra i više nego aktualnom za naše vrijeme i naše područje, a svakako izdvojeno ime sjajnog glumačkog ansambla je Rade Šerbedžija u ulozi Kreonta. Kazlišna kritičarka Nataša Govedić piše kako „Šerbedžija u svakoj pojedinoj etapi izvedbe zadržava ozbiljnost kakvu dekadama, možda od vremena velikih tragičkih rola Fabijana Šovagovića, nismo vidjeli na domaćim pozornicama. (…) Antigona redateljice Lenke Udovički pogađa tragičko središte ne samo Sofoklova komada, nego i postjugoslavenske ratne traume, čija je gotovo svaka obiteljska kuća ujedno bila i kuća kraljevskog gubitka, kao i kuća u kojoj su svi dobro poznavali svoje susjedske krvnike“, te dodaje da se radi o predstavi vrlo jake izvedbene gravitacije i dosad najcjelovitijem djelu autorskog tima redateljice Lenke Udovički.

Antigonu igra mlada sarajevska glumica Maja Izetbegović, njenu sestru Izmenu Dženana Džanić, Hemona Ermin Bravo, slijepog proroka Tiresiju Damir Urban, Euridika je Katarina Bistrović-Darvaš, zborovođa je Jelena Lopatić, a dječak Vedad Suljagić. U zboru su Studenti Odsjeka za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo i Studija „Gluma i mediji“ Sveučilišta u Rijeci. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, scenografkinja Mirna Ler, skladatelj Nigel Osborne, koreografkinja Ivana Kalc, dizajner svjetla Andrej Hajdinjak, dizajner videa Martino Šesnić, a scenski pokret radio je Mladen Vasary.

Prijevoz autobusom do lokacije izvođenja u Komolcu organiziran je i uključen u cijenu ulaznice. Polazak je u 20:30 sati s autobusne stanice Pile, sa zaustavljanjima na svim stanicama redovnih autobusnih linija. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)