Input your search keywords and press Enter.

Socijaldemokrati: Davor Bernardić komentirao je Izvješće HNB-a

Saborski zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić komentirao je danas u Saboru Izvješće HNB-a za razdoblje 2021. i prvog dijela 2022.

„Jedan dio opozicije kao da želi pomoći Vladi i HDZ-u svaljujući svu krivnju na HNB, a činjenica je da je ovo Izvješće razgolitilo Vladu i Andreja Plenkovića do kraja.“ – rekao je Bernardić.

Tvrdi kako su sve teze da je Vlada pomogla gospodarstvu i građanima netočne. Da je Vlada odgovorna za oporavak je netočno jer je se iz Izvješća jasno vidi da je za oporavak odgovoran dolazak stranih gostiju na Jadran. Da su plaće i standard u Hrvatskoj rasli je netočno jer su plaće zbog inflacije od 12% pale za 4%, a za one s najmanjim plaćama još i više jer je potrošačka košarica porasla za 25%. Da je Vlada energetskim paketom pomogla građanima i gospodarstvu je netočno jer je cijena plina na burzi niža od one koju Vlada brani. Intervencija je to, kaže Bernardić, koja je imala smisla na jesen, ali zadnji energetski paket je u suštini spašavanje HEP-a. Teza da je platna bilanca pogoršana zbog smanjenog priljeva europskih sredstava u biti pokazuje da Vlada sve lošije koristi sredstva iz EU fondova.

„Ovo porazno Izvješće pokazuje da Vlada i HNB nisu usklađeni u monetarnoj i fiskalnoj politici. Pitao sam guvernera Vučića koliko je često u kontaktu s Plenkovićem i ministrom financija, o čemu razgovaraju i vode li koordiniranu monetarnu i fiskalnu politiku. Kad je 1992. Clinton preuzeo upravljanje SAD-om, na čelu FED-a je bio Greenspan, njihova politika je bila koordinirana što je rezultiralo punom zaposlenosti i stabilnosti cijena.“ – objašnjava Bernardić.

Nastavlja kako je Vlada ubacila novac u sustav, najvećim dijelom usmjeren u potrošnju građana, što je proizvelo veću inflaciju, a antiinflacijska politika se oslanja na antiinflacijsku politiku Europske središnje banke. Riječ je o politici dizanja referente kamatne stope te samim time i svih drugih kamatnih stopa. Stoga dolazimo do apsurdne situacije gdje je država u prošloj godini trošila više i imali smo dostupnije kredite, a u idućoj godini će trošiti manje, a kamatne stope će rasti.

„Poduzetnici ne mogu dobiti povoljne kredite jer ih se traži da garantiraju kolateralom čak i ako imaju financiranje iz europskih fondova. Slušamo kako je HBOR podijelio 1000 kredita i bankovnih jamstva u zadnje dvije godine, pa jedna poslovnica banke to dodjeli u mjesec dana. Nema sustava koji poduzetnicima u Hrvatskoj garantira da mogu bolje poslovati odnosno da budu otporni i rezistentni. Svoj doprinos osiromašenju građana grada Zagreba dao je i gradonačelnik Tomašević koji je u Zagrebu poskupio apsolutno sve, te se hvali pozitivnim rezultatima Holdinga nakon što je otpustio 800 ljudi, podigao cijene komunalnih usluga i uz pomoć HDZ-a digao dvije milijarde kuna kredita, zadužio sve građane Zagreba i založio vrijednu gradsku imovinu.“ – kazao je Bernardić.

https://www.youtube.com/watch?v=emND64qbaZ0

https://www.youtube.com/watch?v=CwSXBNJvd1w

Socijaldemokrati

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.