Input your search keywords and press Enter.

Snove je moguće ostvariti

Predavanjem Davora Rostuhara „Usudi se sanjati“ u utorak, 5. rujna, Dubrovačke knjižnice nastavile su ciklus putopisnih predavanja „Putositnice utorkom“.

U prepunoj Čitaonici Narodne knjižnice Grad Rostuhar je najavio prvu hrvatsku ekspediciju na Južni pol, ali ipodijelio svoja dosadašnja iskustva s putovanja budući da je u proteklih 16 godina obišao 100 zemalja.Na svijetu postoje tri točke koje golicaju maštu istraživača već stotinama godina – Sjeverni pol, Južni pol i Mt. Everest, a ekspedicija na Južni pol ostala je posljednja velika klasična ekspedicija koju još nije napravio nitko iz Hrvatske ili šire regije. Ekspedicija se smatra uspješnom ako se prijeđe put od obale Antarktike do Južnog pola, što na najlakšoj „Hercules“ruti iznosi 1200 kilometara. Davor Rostuhar se za taj put priprema već dvije godine, a planira ga prevaliti u 50 dana. Ekspedicija počinje u prosincu i trajat će do siječnja 2018 .Rostuhar je studirao povijest i sociologiju no studij je prekinuo kako bi se u potpunosti mogao posvetiti putovanjima te poslu slobodnog fotografa i pisca. Iako je odustao od formalnog obrazovanja neprestano se usavršava i obrazuje na području sociologije i povijesti što unosi dodatnu dimenziju u njegova putovanja. Dubrovačkoj publici Rostuhar je poručio „kako je život zbroj odluka i kako odlukama kreiramo sudbinu“. Ističe dva postulata: „Slušaj svoje srce“ objašnjavajući kako se odgovori skrivaju u tišini; te „Pitaj se zašto?“ tražeći izvor motivacije te zaključuje kako je snove moguće ostvariti.

U Dubrovnik Rostuhar je došetao u okviru pripremne ljetne turneje po hrvatskoj obali od 1200 kilometara, te kako bi promovirao i prikupljao sredstva za ekspediciju. S dvojicom kolega osnovao je Klub za ekspedicionizam i kulturu KEK koji se bavi organiziranjem ekspedicija u najzabačenije zakutke svijeta te prezentiranjem svjetskih kultura u Hrvatskoj. Informacije kako se može podržati ekspediciju Polarni san dostupne su na stranici KEK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)