Input your search keywords and press Enter.

SNAGA 30 000 POTPISA PRIKUPLJENIH U KAMPANJI „NIJE DOBRO ZA POMORSKO DOBRO“ SAČUVAO JE NAŠE PLAŽE I OBALU KAO OPĆE DOBRO

U Zagrebu su danas, 9. srpnja 2023. godine, zastupnice i vijećnici stranke Možemo!, koji su radili na kampanji “Nije dobro za pomorsko dobro”, održali konferenciju za novinare povodom novog HDZ-ov teksta Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Na konferenciji za novinare govorili su saborska zastupnica Ivana Kekin, vijećnik Možemo! u Gradskom vijeću grada Rijeke Nebojša Zelič, vijećnica u Gradskom vijeću Grada Pule Dušica Radojčić, te vijećnik u Županijskoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije Marko Giljača (Srđ je Grad).
U nastavku se nalazi priopćenje gospodina Marka Giljače iz stranke Srđ je Grad:
Budimo jasni – ovo nije dobar prijedlog Zakona! Ali je daleko bolji od onoga što smo dobili u prvom čitanju. Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je Vlada RH popravljala između dva saborska čitanja ipak je dobra vijest za građane Hrvatske. I još bolja za sve koji žive na obali i otocima i žele sačuvati kvalitetu i način života čovjeka na Mediteranu.
Zato što smo svi zajedno uspjeli spriječiti monetizaciju hrvatske obale i natjerati premijera Andreja Plenkovića da se povuče pred snažnom porukom javnosti – Ne damo obalu!
Snaga 30 tisuća potpisa koje smo skupili u našoj kampanji „Nije dobro za pomorsko dobro“, poruke građana na tribinama, paralelni snažni angažman civilnog društva i pojedinaca, sačuvao je naše plaže i obalu kao opće dobro.
Zato, čestitam svima! – Zajedno možemo!!
Pala je krinka sa prvog zakonskog prijedloga, koji je uistinu bio „zakon opasnih namjera“. Sjetimo se, nije to bilo tako davno, uvjeravali su nas kako je zakon odličan!? No, ipak su se povukli pod pritiskom javnosti!
Upravo zbog svih vas, koji ste hrabro i glasno ustali protiv otimačine pomorskog dobra, sada imamo prijedlog zakona u kojem nedvosmisleno piše da:
– nema ograđivanja plaža!
– nema ograničavanja pristupa pomorskom dobru!
– nema „morske plaže ispred hotela, kampa ili turističkog naselja“!
– nema nekontroliranog nasipanja i dohrane!
– značajno je ograničena mogućnost gradnje na pomorskom dobru!
– jasnije su i bolje uređene komunalne i sportske luke!

Upravo zbog svih nas koji smo jasno rekli „NIJE DOBRO ZA POMORSKO DOBRO!“, donekle je uspostavljena ravnoteža između gospodarskog korištenja, zaštite i potreba građana!
Jedna je bitka dobivena, ali je još posla pred svima nama i amandmana koje trebamo predati!
Osvrnut ću se samo na članak 53. Zakona, koji govori o dodjeli Koncesije na pomorskom dobru od interesa za Republiku Hrvatsku kojim Vlada uvijek može odlukom dati koncesiju i preuzeti ugovor o koncesiji na način da stupi u pravni položaj drugog davatelja koncesije.
Praksa je pokazala da takav postupak Vlade može dovesti do trajno nepopravljivih posljedica za lokalnu zajednicu. Podsjetit ću vas da je, jednom jako sličnom odlukom iz 2015. godine, Vlada dodijelila koncesiju za luku posebne namjene „Marina Gruž“ – sadašnja Marina Frapa u Dubrovniku. Vlada RH je tu odluku donijela na osnovu „strateškog interesa“:
– suprotno volji građana Dubrovnika,
– unatoč sudskim postupcima koji su trajali sve do 2018. godine,
– i usprkos činjenici da projekt nije bio u skladu s Urbanističkim planom uređenja Gruškog akvatorija, što jest u nadležnosti JLS-a.

Zbog svega toga, tražimo da se u čl. 53. Zakona uvrsti obveza Vlade o pribavljanju prethodne suglasnosti predstavničkog tijela u JLS na čijem je teritoriju predviđeno davanje Koncesije na pomorskom dobru od interesa za Republiku Hrvatsku i usuglase „strateški“ interesi i interesi lokalne zajednice.
Jer mi pomorsko dobro prvenstveno vidimo kao osnovnu potku života lokalnih obalnih zajednica, ali i dijelom prirode koju moramo sačuvati i za buduće generacije.
Jer time čuvamo naš, mediteranski način života.

srđ je grad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.