Input your search keywords and press Enter.

Službeni stav Udruge branitelja Dubrovnika po pitanju Muzeja Domovinskog rata na Srđu

Priopćenje Izvršnog odbora Udruge branitelja Dubrovnika prenosimo u potpunosti:

Po objavi dvaju gotovo istovjetnih članaka / tekstova sa g. Ivanom Kusalićem, prokuristom tvrtke Razvoj Golf iz Zagreba, a nakon što naše očitovanje predsjedniku Gradskog vijeća g. Matu Frankoviću nakon ‘dogovora s braniteljima’ na koji se g. Kusalić poziva očito nije imalo nikakvog učinka, neophodno je javnost obavijestiti o slijedećem:

Odgovorno tvrdimo da do danas nije postignut nikakav dogovor između ‘investitora’ i/ili Gradskog vijeća i udruga proizašlih iz Domovinskog rata:

– potrebno je izložiti da su nešto prije tog ‘dogovora’ ( Mala gradska vijećnica, 11.12.2015. ), u gotovo noćnoj akciji predsjednika Gradskog vijeća, g. Mata Frankovića, skupljene čelne osobe nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje su potpisale nepoznati papir potpore za iseljenje MDR iz središnjeg dijela Tvrđave Imperijal. Među njima nije bilo predstavnika 15 udruga koje se tome ‘rješenju’ protive.

– na sastanku tog 11.12. (koji bi se ispravno trebao nazvati ‘Predavanje o novim opcijama i daljnje prodavanje magle’) čula su se razna mišljenja predstavnika raznih udruga, ali ‘Predavanje’ NIJE zaključeno nikakvim dogovorom. Nije bilo izjašnjavanja, glasovanja, potpisivanja ičega, dok se iz pitanja i komentara upućenih g. Kusaliću jasno vidjelo da branitelji ipak nisu krezubi, nepismeni seljaci, još manje, da su otvoreno izrazili svoje sumnje i protivljenje iznesenim ‘opcijama’. Iz toga proizlazi da g. Kusalić ima neke ne-javne podatke i, vjerujemo, službene potpise pristanka odnosnih udruga. U tom slučaju njegova je dužnost takve dokumente objaviti u javnosti. MDR nije privatno vlasništvo, a još manje ratni plijen koji će, u ovom tužnom slučaju, gradske vlasti Grada Dubrovnika, prodati za investicije nejasnog porijekla i nepoznatih ulagača.

– Sasvim suprotno, UBD ima potvrđeno da je još trenutno 14 udruga u svom očitovanju traženom nakon ‘dogovornog’ sastanka od 11.12. od strane g. Frankovića, jasno ponovilo svoj stav: « Ostajemo i dalje tražimo da se Muzej domovinskog rata smjesti u cijeli središnji dio Tvrđave Imperijal».

– O kojem dakle, ‘dogovoru’ govori g. Kusalić?

– Zašto mu g. Franković nije dao na uvid očitovanje udruga, ili, što je još gore, zašto g. Franković misli da ima pravo ignorirati udruge koje nekome nisu ‘podobne’, i, konačno, kako se zovu oni kojima ovakvi branitelji ometaju poslovni plan zgrtanja novaca na tuđoj muci?

– Da li je velikoj većini gradskih vijećnika stvarno nejasno da aklamirajući sada već proverbijalni Ugovor o koncesiji, pljuju ne samo po krvi branitelja i Domovinskom ratu, nego i da amenuju bezakonje koje pak može, ili će jednom i biti, sankcionirano zakonima RH?

Na kraju, ili na početku, jasno je i predvidljivo da nepostupanje po zakonu od strane uprave Grada Dubrovnika služi nečijim ‘višim’ interesima, onih čija imena nitko ne otkriva, ali nikako interesima ovog puka koji je i slobodu same Tvrđave krvlju platio; Tvrđave na čijem je mjestu crnogorski Vladika Njegoš pod baldahinom nadgledao razaranje grada. Tada su Grad oslobodili drugi. Danas ono što nema cijenu, u imaginarnim eurima Grad sam daje u nepovratni nadzor nekome trećem, zajedno sa povijesnim pamćenjem, ponosom, dostojanstvom i svim suzama isplakanim nad grobovima palih branitelja.

Poštujmo sami sebe, kako bi nas mogli poštivati drugi, pa bili oni i vlasnici fantomskih firmi sa sredozemnih otoka kojima se priviđaju dogovori, opcije, moć i nadmoć nad jedinim vlasnikom Imperijala – slobodom koju su izborili branitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)