Input your search keywords and press Enter.

Slovenija zatvorila Breganu

Slovenska policija potvrdila je u ponedjeljak popodne da je, zbog novih migranata prispjelih na granični prijelaz Bregana/Obrežje, ponovo zatvorila najveći granični prijelaz s Hrvatskom koji je nekoliko sati bio zatvoren i protekle noći.

Isto tako, i dalje je za promet zatvoren granični prijelaz Harmica, kroz koji je u Sloveniju zadnjih dana također ušlo više stotina izbjeglica koji se smještaju po slovenskim prihvatnim centrima, registriraju i upućuju prema Austriji.

Slovenska policija na Bregani, na slovenskoj se strani postavila u kordon i ne propušta izbjeglice, a užurbano se postavlja i šatorsko naselje za slučaj da izbjeglice ipak uđu na slovenski teritorij. Granične prijelaze s Hrvatskom tijekom jutra posjetila je ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš, rekavši da slovenska policija kontrolira situaciju i da je vrlo zadovoljna onim što je vidjela.

Kao razlog zatvaranja Bregane slovenska policija navela je to da se pojedini izbjeglice nisu držali uputa nego su hodali cestom.

Slovenski mediji navode da je slovenska policija na granici postavljena u veći stupanj pripravnosti jer je najavljeno da će na granične prijelaze uskoro doći dvije tisuće migranata nakon što su se prijavili u hrvatskim pristupnim centrima te jer se nastavlja dolazak izbjeglica u Hrvatsku iz Srbije.

Slovenija je danas sve izbjeglice i migrante iz prihvatnog centra u Gornjoj Radgoni uputila prema susjednoj Austriji, a računa se da je u zemlji trenutno nešto više od dvije tisuće migranata, javljaju slovenski mediji.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je na konferenciji za novinare da Slovenija diplomatskim kanalima iz inozemstva stalno dobiva pohvale zbog svog postupanja prema migrantskom valu, ali da će u slučaju da se val proširi i pojača biti prisiljena poduzeti dodatne mjere.

Željeznički promet između Slovenije i Hrvatske i dalje je prekinut unatoč zabrinutosti da to, i prekid normalnog prometa sa susjednim državama i regijom, izaziva dodatnu gospodarsku štetu.

Slovenski parlament u utorak će na prijedlog oporbe održati izvanredno zasjedanje o stanju s izbjeglicama, s čime se složila i vladajuća koalicija koja međutim tvrdi da nije potrebno dodatno dramatizirati prilike i da u Sloveniji nije izvanredno stanje koje bi zahtijevalo da se u rješavanje izbjegličke krize neposredno uključi vojska, piše Jutarnji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)