Input your search keywords and press Enter.

Tradicionalni povijesni Jesenji likovni salon (Salon d’Automne) otvoren je svečanim vernissageom u srijedu, 9. listopada. 2019. pod visokim pokroviteljstvom Ministra kulture Francuske, gradonačelnica Pariza i  8. Pariškog  arondismana. Ovaj 116. po redu povijesni Salon je značajan i po tome što je na njemu promovirana Knjiga sa povijesnim pregledom izlagača od njegovog osnivanja 1903. do danas.

Ime hrvatskog slikara Stjepka Mamića je tako zauvijek upisano u bogatu kolekciju umjetnika koji su izlagali kroz povijest na ovom prestižnom povijesnom pariškom salonu. Neka od imena koja su obogatili svijet umjetnosti njihovim djelima koja su izlagali na Salon d’Automne su: Renoir, Paule Gaugain, Pierre Bonnard, Derain, Duchamp, Picabia, Modigliani, Braque, Matisse, Chagall, Van Dongen, Tamara Lampicky, Manguin, Giacometti, Miro i drugi najznačajniji umjetnici od 1903 do danas. Izalagači se pomno odabiru žiriranjem od nekoliko stotina tisuća prispjelih radova iz cijelog svijeta.

Kapetan Stjepko je zahvaljujući prošlogodišnjem uspjehu sa slikom “Long Net” koja je bila izložena u sekciji Emergences ove godine sa slikom “The Big Net” po odluci žirija uvršten u povlaštenu skupinu Convergences među najbolje svjetske međunarodne umjetnike, kako je u predgovoru  napisao Jean Desvilles, predsjednik sekcije Convergences. Istaknuo je kako umjetnici u ovoj sekciji svojim djelima iskazuju najsnažnije emocije, različitim stilovima i sadržajem.

Tijekom trajanja Salona od 9.do 13. listopada 2019. g. brojni posjetitelji, njih oko 35.000, su uz umjetnička djela izložena na Salonu podijeljenom u 20 sekcija slika i skulptura različitih stilova i tehnika te sekciju gravure, aritekture, umjetničke fotografije i dizajna, uživali u popratnom programu od glazbe, plesa te projekcije filmova i  predavanja u organizaciji francuske Akademije znanosti i umjetnosti. Počasni kum Salona na kojem je svoja djela izložilo 870 umjetnika iz 45 zemalja je filozof  književnik Frederic Lenoir a počasni gost Michel Kirch  u sekciji umjetničke fotografije.             

Mamićeva slika The Big Net je uvrštena u 10 najboljih ostvarenja na ovogodišnjem Salon d’Automne po izboru posjetitelja i jedna od dviju najljepših  slika.

 

Foto: dr.sc. Dražana Martinović Mamić

 

 

 

 

 

U ime Stjepko Art udruge

dr.sc. Dražana Martinović Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.