Input your search keywords and press Enter.

Slatki tjedan ususret Božiću

Udruga DEŠA je ponovno za svoje sugrađane pripremila zanimljive dane u tjednu od 12. do 16. prosinca 2016. ispunjene slatkim radionicama.

Naši sugrađani i posjetitelji Grada mogu sudjelovati na radionicama  očuvanja i vrednovanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja kako bi obogatili Božićne blagdane tradicionalnim receptima i mirisima Božića. Biti će to prilika da I veliki I mali nauče sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga DEŠA i Dubrovačke naranče. 

Planirane radionice u DEŠI u Lazaretima: 

Ponedjeljak 12.12.

10:00 – 12:00 h Radionica “Učinimo mantalu”

Mantala je naše tradicionalno slatko od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna.

Sprema se u našim kućama od starina, karakteristične je crne boje, ukrašena lovorikom ili narančom, krasi naše trpeze. Pripremala se u jesen i ostavljala za Božić i ostale blagdane jer je mogla duže stajati bez posebnih uvjeta čuvanja. 

13:00 – 15:00 h Radionica izrade čokolade 

Utorak 13.12.

10:00 – 12:00 h Radionica izrade ko(n)tonjate

Kontonjata ili kotonjata, zavisi kako tko je zove, je tradicionalna dubrovačka slastica i pravi se od mrkatunja tj. dunja. Pripravljana dugotrajno i strpljivo, po tradicionalnoj recepturi, kontonjata je izvrsno slatko koji su naše bake i majke s ponosom, na listovima lovorike ili narančina lista, iznosile pred obitelj i drage im goste. 

Srijeda 14.12.

10:00 – 12:00 h Slatko od rogača

Ova mediteranska biljka, rogač, stoljećima je bio važna namirnica za ljudsku i za stočnu prehranu, dok se danas sve više primjenjuje u gastronomiji, pogotovo slastičarstvu. Prije se upotrebljavao kao glavno sladilo do pojave ostalih rafiniranih šećera, danas je njegova iskoristivost minimalna. Želja nam je potaknuti očuvanje ove vrijedne i plemenite biljke. 

Četvrtak 15.12.

10:00 – 12:00 h Pandišpanj- slatki kolač našeg djetinjstva 

Svi se sjećamo mirisa pandišpanja, koji je gotovo svaki Božić bio na blagdanskom stolu. Taj jednostavan domaći kolač svi volimo, a njegov miris nas vraća djetinjstvo. Pandišpanj se danas rijetko pravi, ali još uvijek se može uz kafu ili čaj kušati u Pupice u Gradu te za Božić u DEŠI. 

Petak 16.12.

10:00 – 12:00 h K(H)rostule i prikle

Ova iznimno jednostavne delicije spravljaju se u vrijeme poklada, posta, ali i prigodom svečanosti, prigodom vjenčanja i sličnih svečanosti. Vrijedne ruke domaćica mijesile su ove jednostavne, ali iznimno ukusne i prhke slastice stoljećima, pa je na nama red da nastavimo gdje su one stale. 

Organizator zadržava pravo izmjene programa. 

Za sve informacije ili prijave za radionice obratite se na telefon 420 145 ili dođite osobno u prostorije DEŠE u Lazaretima, svakim radnim danom od 08:00 – 16:00 h.

DEŠIN Tim

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *