Input your search keywords and press Enter.

SKAC_DU proslavlja 10. obljetnicu djelovanja

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) proslaviti će 10. godina djelovanja u subotu 13. srpnja 2024. godine s početkom u 20 sati u dvorani Ivana Pavla II. (bivši samostan sv. Klare) u Dubrovniku uz svečani program na kojem će prisustvovati osnivači Udruge, dosadašnje vodstvo, bivši i trenutni članovi Udruge, organizacije i javne ustanove s kojim je SKAC surađivao, ali i dan danas surađuje kroz različite projekte. Tijekom programa prisutni će imati priliku prisjetiti se svih lijepih trenutaka koje su zajedno proživjeli, svih uspona i padova koji su ih oblikovali te svih plodova rada koji su ih inspirirali i osnažili za daljnji rad. Ugodno druženje bit će popraćeno prigodnim programom, glazbom i domjenkom.

Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) je neprofitna udruga civilnoga društva koju vode mladi vjernici katolici uz pratnju svećenika duhovnika, omogućujući svojim vršnjacima – studentima i mladim radnicima Dubrovnika formaciju kroz duhovne i edukativne programe, volontiranje i zabavni sadržaj. SKAC_DU je nastao po uzoru na dvije slične udruge SKAC PALMA (Zagreb) i SKAC ST (Split) koje već dugi niz godina uspješno rade sa studentima u dva najveća hrvatska grada. Udruga je osnovana s ciljem pružanja podrške mladima u razvijanju njihovih talenata i vještina te praćenjem njihovoga osobnog rasta, sa željom za aktivno uključivanje u društvo. SKAC_DU je, kratko rečeno, „platforma” otvorena svim mladim ljudima i svemu onome što oni nose u sebi: kreativnost, mladenačku energiju, ideje. U SKAC-u su mladi idejni tvorci, realizatori i ciljana skupina svakoga programa.

SKAC_DU započeo je sa svojim djelovanjem okupljajući studente i mlade radnike oko Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM-a) koji se održao 2014. godine u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji s rekordnim brojem sudionika.  SKAC_DU se registrirao Registar udruga Republike Hrvatske kao udruga 14. srpnja 2014. godine. Kroz godine svoga rada, dobitnik je i četiri nagrade za razvoj i promociju volonterstva na području Dubrovnika i to kao organizator „Organizator volontiranja” 2015. i „Organizator volontiranja” 2023. te njegovi volonteri i članovi kao pojedinci „Koordinator volontera” 2016. godine i  „Koordinator volontera” 2023. godine. Organizator je i dvaju velikih programa „M-ljetovanje” i „72 sata bez kompromisa” koji okupljaju svake godine preko 300 sudionika/volontera po programu.

„72 sata bez kompromisa” je međunarodni volonterski program koji ima za cilj potaknuti mlade ljude da stave svoje vrijeme i talente na raspolaganje najpotrebnijima u društvu. Tako su kroz zadnjih deset godina u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji aktivnog provođenja projekta obnovljeni i osposobljeni mnogi životni prostori naših najugroženijih sugrađana, provedene razne ekološke akcije, te ostvarena suradnja s mnogim udrugama i institucijama koje rade s najranjivijim skupinama.

„M-ljetovanje” je duhovno, edukativno – ekološki program koji se već deset godina zaredom održava u polju Bobovište na otoku Mljetu. Mladi od 20 do 35 godina – njih 50 po terminu (ukupno 4 termina godišnje), provode tjedan dana u prirodi, u molitvi i radu u starom masliniku.

Uz ta dva velika godišnja programa SKAC_DU organizira i planinarski križni put (PKP), duhovne vježbe za studente, formacijske programe „Kovačnica” – trogodišnji program kršćanske formacije, Biblijske radionice, planinarenje, različite zabavne programe kao što su filmske večeri, društvene igre, kvizove, ljetne igre mladih, SKAC-ovu adventsku kućicu itd. Također, u organizaciji SKAC-a, održavaju se i tjedne mise za mlade u crkvi Svih svetih (Domino) u Širokoj ulici u Dubrovniku. Za članove organiziraju team building-e, druženja, izlete i razne volonterske akcije kojima pomažu široj zajednici.

Javnosti se SKAC_DU, osim kroz volontiranje, predstavio vrlo uspješnom predstavom “Da, draga” pod redateljskom palicom Tomislava Tomičića, te uz vrhunske glumačke talente Ivana Perića i Krešimira Puljiza.

Ove godine, SKAC_DU, ali i njegova dva najveća projekta “72 sata bez kompromisa” i “M-ljetovanje” slave jubilarnu obljetnicu. Proslava 10 godina označava desetljeće njihovog djelovanja u zajednici. Tijekom tog razdoblja, Udruga je postala značajan oslonac mnogim mladima i studentima, pružajući im podršku i mjesto gdje mogu razvijati svoju vjeru i osobne vještine. Mladi su kroz Udrugu naučili biti bližnjemu bližnji i prepoznati potrebite oko sebe. Iz SKAC-a su se rodila prijateljstva, kumstva, nove obitelji te je postao drugi dom za njegove članove.

Ova obljetnica je prilika za zahvalnost svima koji su doprinijeli radu Udruge od pojedinaca do raznih udruga, organizacija, javnih ustanova i donatora, te motivacija za daljnji razvoj i buduće aktivnosti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)