Input your search keywords and press Enter.

SJEDNICA STRUKOVNE GRUPE GRADITELJSTVA ŽK DUBROVNIK

Dana 7. srpnja u ŽK Dubrovnik održana je 15. sjednica Strukovne grupe graditeljstva na kojoj je bio prisutan direktor Sektora za graditeljstvo pri HGK Damir Percel.
Na sjednici je bilo riječi o rezultatima poslovanja djelatnosti graditeljstva Dubrovačko neretvanske županije u 2014. godini.
Ukupni prihod sektora ostvaren je u iznosu od 710 milijuna kuna, a ukupni rashod 720 milijuna kuna što je rezultat dostavljanja financijskih pokazatelja FINI 416 trgovačkih društava. Nažalost, sektor već šestu godinu posluje u gubitku. Prihodi 2014. u odnosu na 2008. godinu su dvostruko manji, a graditeljstvo je također u istom razdoblju „ostalo“ bez 1.500 radnika. Udjel ukupnog prihoda graditeljstva u ukupnog prihodu DNŽ je pao na 5. mjesto sa udjelom od 8 %, a udjel zaposlenih u graditeljstvu u odnosu na cjelokupno gospodarstvo u prethodnoj godini bio je 12 %.
Damir Percel obavijestio je prisutne građevinare o osnivačkoj sjednici novog saziva Udruženja graditeljstva pri HGK. Novo rukovodstvo Udruženja formiralo se vodeći računa o teritorijalnoj zastupljenosti tvrtki u cilju što bolje povezanosti i neposrednog pristupa tvrtkama članicama HGK na regionalnoj osnovi, što je provedeno kroz županijske komore.
Nazočnima je izloženo nekoliko inicijativa predloženih na 1. redovnoj sjednici Udruženja, među kojima su:
– poboljšanje sustava javne nabave u graditeljstvu;
– aktivnosti na standardizaciji i normizaciji u graditeljstvu;
– problem naplate potraživanja za izvedene radove;
– problem sustava poticaja investicija u projekte energetske učinkovitosti u graditeljstvu i obnovljivih izvora energije;
– unificiranje ugovora za javne naručitelje;
– radno zakonodavstvo u graditeljstvu;
– problem obračuna doprinosa za rad u inozemstvu.;
– nedostatak investicija za manje infrastrukturne projekte na lokalnoj razini, a kao poticaj malim i srednjim tvrtkama.
Direktor Sektora graditeljstva pozvao je sve članice za aktivnije uključivanje u rad Udruženja.
Predsjednik Strukovne grupe graditeljstva Mato Butijer obavjiestio je prisutne o nastavku razgovora s tvrtkom Razvoj-golf te o mogućoj suradnji na realizaciji projekta koji bi trebao započeti do kraja 2015. godine.

ŽK Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.