Input your search keywords and press Enter.

Zeleni Forum Eko Omblići, Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići upitili su Komunalnim i hortikulturnim službama Grada – otvoreni zeleni apel za stabla Lapada!

Bezdušna sječa vrijednih stabala u Janjinskoj ulici iza crkve i groblja na Sv. Mihajlu.
Do kada sječa mediteranskih stabala u Lapadu?

Sječa stabla i to mediteranskih u Lapadu se nastavlja. Ovaj put u Janjinskoj ulici iza crkve i groblja na Sv. Mihajlu. Već drugi dan dobijamo ogorčene dojave lapađana preko našeg Zelenog telefona Eko Fona 020/453-850 kako se sjeku vrijedna mediteranska stabla maslina, čempresa, borova, oleandri… Zanimljivo da niti jedno stablo na toj padini nije sačuvano – sva su posječena!
Posjetili smo jutros u našoj već 3. eko patroli ove godine Janjinsku ulicu i ne možemo vjerovati da se tako olako mogu posjeći vrijedna mediteranska stabla u blizini povijesnog groblja i crkve Sv. Mihajla koja su zapravo bila lijepa zelena ogrlica. Dok smo obilazili ovaj nemili ekocid prišla nam je nekolicana građana i požalila se na ovu najnoiviju sječu te rekli kako će se tu uskoro graditi jedna velika stambena zgrada!
Tko je to dozvolio sječu i hoće li Lapad uskoro ostati bez svojih prepoznatljivih mediteranskih zelenih oaza (prisjetimo se nedavne sječe cca 80 stabala u uvali Lapad, prije 3 godine sječe cca 50 vrijednih stabala oko Hotela Park, te sječe na desetke medieranskih stabala oko Hotela Neptun i Hotela More).
Već godinama molimo odgovorne gradske institucije da naprave katastar vrijednih stabala Grada (registar zelenih porvšina prije dvije godine je iznenada nestao sa web stranica Grada i Vrtlara) ali istoga još nema, sigurno s razlogom,….da bi se što više moglo izgraditi i izbetonrati gradskih zelenih površina!

“Potomci nam neće nikada oprostiti pustošenje i grubosti prema nečemu što po pravilu pripada ne samo nama nego i njima !! (P.I.Čajkovski )

Voditeljica Zelenog telefona: Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *