Input your search keywords and press Enter.

Papandopulo kvartet, koji slovi kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, sinoć je 16. kolovoza u atriju Kneževa dvora festivalskoj publici priredio pravu glazbenu poslasticu izvevši probrana djela „željeznog“ repertoara za saksofon kvartete te hrvatske suvremene skladatelje Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon) glazbu izvode sa smiješkom, ubojito su precizni, ali svježi, suvremeni, a na koncu ipak nepatvoreno klasični. Sve navedene kvalitete u punini su došle do izražaja u izvedbi Concertina Pierrea-Maxa Duboisa i Tintamarrea za 4 saksofona Régisa Campoa, dvije kompozicije koje su često na repertoarima kvarteta saksofona. Izvedene su i Tri scene koje je Gordan Tudor skladao u ljeto 2019. godine i koje je posvetio upravo Papandopulo kvartetu, zatim Tri studije Borisa Papandopula u preradi za saksofone Ivana Batoša, sonata Petrichor Petra Obradovića, inspirirana mirisom zraka poslije kiše, te na koncu rasplesana kompozicija Rossini per quatro Gaetana Di Bacca koja sadrži prearanžirane teme opera Seviljski brijač, Kradljiva svraka, Talijanka u Alžiru i Semiramida te pjesme La danza Giachina Rossinija. Kao glazbeni dodatak kvartet je izveo Patchwork Philippa Geissa i skladbu Ausencia Gorana Bregovića.

Glazbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastavljamo već u utorak, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora s programom Dubrovnik na glazbenoj hridi koji će okupiti uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori: Mastercard, HEP, Euroherc, ALH, Kraš, Tele2, Croatia Airlines, OTP banka, Caboga Stiftung, ACI, Coca-Cola i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

 

Karla Labaš
Ured za odnose s javnošću i marketing

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *