Input your search keywords and press Enter.

Izvrsni Dražen Šivak virtuozno je sin, 26. srpnja utjelovio više od 30 likova u monodrami Mistero buffo prema djelu velikog talijanskog pisca i glumca, nobelovca Daria Foa u režiji Lee Delong te oduševio brojnupubliku 70. Dubrovačkih ljetnih igara u tvrđavi Bokar.

Kao kombinacija humora i tragedije, djelo predstavlja veliki izazov za glumce, a iako je nastalo 1969. godine i danas je vrlo aktualno. Festivalska publika tvrđavu Bokar ispunila je do posljednjeg mjesta, a usprkos vrućini sjajni Dražen Šivakenergičnim i vrckastim nastupom u glazbenoj pratnji Igora Dorotića, pokazao je zašto su kritike ovu predstavu odmahsvrstale u vrh glumačke ponude u Hrvatskoj. U vrtoglavoj izmjeni stilovq igre što od njega zahtijeva transformacija u više desetaka likova, Šivak snažno svojom glumom naglašava moto koji ga vodi kroz predstavu Daj da svi prasnu u smijeh i neka se u smijehu rasprši svaki strah!.

Veliki glumac i pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997., Dario Fo, bio je vrstan poznavatelj glumačke povijesti, pogotovo tradicije putujućih glumaca. Za ovo, njegovo najpoznatije djelo, prikupio je i obogatio tekstove iz vremena srednjeg vijeka, tzv. misterije koji su za teme imali biblijske motive, a koje su putujući glumci prerađivali i stvarali komične obrate. U 65 minuta trajanja monodrame, festivalska je publika vidjela Dražena Šivaka kao glumca bez mane koji u stalnom kontaktu s publikom na savršen način iskorištava sve svoje umjetničke alate.

Kazalište Grupa u koprodukciji s Triko cirkus teatrom, premijerno je predstavilo ovu monodramu u siječnju 2019. u Zagrebačkom plesnom centru, zanimljivo pomoću crowdfunding kampanjepodržanu prilozima više od 100 osoba iz Hrvatske i svijeta, koji su pomogli da ova nezavisna produkcija ugleda svjetlo dana.

Dubrovačke ljetne igre, kao središte hrvatskog i svjetskog duha i kulture, kao mjesto stvaranja, a ne gostovanja, mjesto susreta, ideja i novih umjetničkih izričaja, i ove su godine tradicionalno podržali Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, HTZ, TZ grada Dubrovnika te brojni sponzori i donatori: Mastercard, ALH, HEP, Tele2, OTP banka, Ford, Zračna luka Dubrovnik, Croatia osiguranje, Kraš i drugi, kako bi zajedno ostvarili ovaj najprestižniji kulturni događaj u Hrvatskoj.

 

 

 

Karla Labaš

Ured za odnose s javnošću i marketing

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *