Input your search keywords and press Enter.

SINCERE 2016 konferencija o reindustrijalizaciji: Koje industrije trebaju Europi da bi imala šansu opstanka na globalnom tržištu

Međunarodna znanstvena konferencija Smart Ideas and a New Concept of Economic Regeneration in Europe – SINCERE svečano je otvorena 29. rujna u Sveučilišnom kampusu.

Plenarnoj sesiji, na kojoj se govorilo o industrijskoj politici u zemljama središnje i jugoistočne Europe, sudjelovali su: zamjenik premijera za europske poslove Republike Makedonije dr. Fatmir Besimi, ministar industrije i trgovine Češke republike Jan Mladek, ministrica industrije i trgovine Republike Kosovo dr. Hykmete Bajrami i ministrica uprave Republike Hrvatske dr. Dubravka Jurlina Alibegović. Panel su moderirali dr. Shqiponja Telhaj sa London School of Economics i dr. Iraj Hashi sa Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji.

„Tema Konferencije, mogućnosti reindustrijalizacije i pametne specijalizacije, od velike je važnosti za budući rast europskih gospodarstava. Nakon nekoliko desetljeća, svjedoci smo oživljavanja interesa za razvoj industrijskih politika. Više se ne postavlja pitanje treba li Europi novi val industrijskog razvoja, već koje industrije imaju šansu opstanka na globalnom tržištu te na koji način svi dionici u podizanju konkurentnosti europskih gospodarstava mogu doprinijeti ovom procesu“ izjavio je doc. dr. sc. Nebojša Stojčić, pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju i predsjednik Organizacijskog odbora konferencije. Ministrica uprave dr. Dubravka Jurlina Alibegović govorila je o načinu na koji javna uprava može pridonijeti procesu reindustrijalizacije i uklanjanja administrativnih prepreka poslovanju. Visoki gosti iz inozemstva ukazali su na kompleksnost industrijske politike i nužnost djelovanja u području tržišta rada, obrazovanja, financija i niza drugih područja od utjecaja na proces reindustrijalizacije.

SINCERE konferencija, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, otvorena je pozdravnim govorima novog rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Nikše Buruma, župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, direktorice DURA-e Andree Novaković i pročelnika Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju i predsjednika Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Nebojše Stojčića.

Tijekom tri dana trajanja konferencije oko sto eminentnih znanstvenika s vodećih europskih sveučilišta, gospodarstvenika i kreatora ekonomske politike iz više zemalja razgovarat će i razmjenjivati znanja i iskustva o mogućnostima reindustrijalizacije i pametne specijalizacije u članicama Europske unije i zemljama kandidatima za članstvo.

Sandra Buratović, Ured za odnose s javnostima, Sveučilište u Dubrovniku

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *