Input your search keywords and press Enter.

Šesti vinski festival predstavljen je, uoči dubrovačke pressice 22. travnja,  zagrebačkim novinarima koji prate vinsku scenu (a neće moći biti nazočni u Dubrovniku), uz posebnog gosta – chefa JURU TOMIČA i kušanje vina s Gala večere te predstavnike vinarije AGRIS čiji će ŠKRLET 2017. otvoriti ovu večeru – izvrsnu inicijativu za edukacij i stipendiranje mladih talenata dubrovačke gourmet scene!  

U Zagrebu se 15. travnja, u wine friendly restoranu FINO & VINO predstavio vinski program 6. Dubrovnik FestiWinea, vinskim novinarima, ljubiteljima i znalcima.

O ocjenjivanju vina „Dubrovnik FestiWine Trophy“ u hotelu Palace, na kojemu će renomirani međunarodni sudački tim birati najbolja vina, govorio je jedan od stalnih sudaca, od prvoga izdanja, cijenjeni vinski novinar i ocjenjivač,ŽELJKO SUHADOLNIK. Ocjenjivanja vina su jako dobra za vinare.  Ovo dubrovačko ocjenjivanje je izvrsno organizirano, temeljito i dosljedno ga vodi predsjadnikkomisije Bojan Kobal. Važno je da reći da ocjenjivanje traje više dana, suci imaju vremena na miru procijeniti i ocijeniti svako vino, radi se ozbiljno, a u komisiji su svjetski renomirani suci, koji prenose i pronose glas o izvsnim hrvatskim vinima u svijet!

Koordinatorica vinskih radionica, prof. Marija Vukelić,  najavila je program petka (26.4.) –  posvećen izvornim sortama juga: malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, dok je subotnji program (27. travnja) zamišljen kao predstavljanje vina gostiju i prijatelja festivala: radionica pjenušavih vina pod pokroviteljstvom Salona pjenušavih vina Zagreb, radionica hvarskih vina AHEARNE pod vodstvom MW Jo Ahearne te susret slatkoga istoka i juga – radionica desertnih vina Slavonije sa slasticama Dalmacije.  Detaljan program na mrežnim stranicama festivala: http://www.dubrovnikfestiwine.com/radionice-i-prezentacije

Poseban gost prezentacije bio je Jure Tomič, chef Osterije debekchef-gost Gale večere 25. travnja. Predstavio je svoju filozofiju kuhanja  „Hrana uvijek mora ostati hrana“ i objasnio što je za njega dobar chef, što će pokušati prenijeti i na stipendiste koji će kod njega doći na praksu, podržani prihodom Gala večere:  „Mladi kuhar nikada ne smije zaboraviti od kuda je došao, kuda god da ode raditi, u Francusku ili Ameriku  – mora se sjetiti svojih okusa djetinjstva, primarnih okusa namirnica.  Zato mi nećemo nikada raditi vrhunski sushi  – jer to su japanski okusi tradicije, oni to nisu zaboravili; a mi, svoje nažalost  zaboravljamo. Danas mladi  previše podliježu s jedne strane modernim trendovima, a s druge –  svi žele biti zvijezde.  Jer jedno je kuhat i filozofirati, a drugo je kuhati, filozofirati  i od toga živjeti, i dalje se razvijati, učiti, napredovati  i graditi svoj put. Za mene je okus prva i najvažnija stvar – i to treba uviek biti važno glavnom kuharu – dobra namirnica i okus teritorija.“ Jure Tomič najavio je i menu svečane večere.  

MENU GALA VEČERE

Amuse bouche –  pastrva i krumpir   JURE TOMIČ   & Tezoro, malvasija dubrovačka bijela, 2018.   – Vinogradarstvo i vinarstvo Crvik

Jelen i bizeljske prinele  JURE TOMIČ  &  Pošip, 2017. – OPG Zlatko Bačić

Jakobove kapice, pire od brokule i đumbir  SAŠA RAČUNICA   &  Skaramuča Elegance pošip, 2017. – Skaramuča vina

Sipa, palenta i krškopoljska svinja  JURE TOMIČ  & Pinot crni, 2009.  – Vina Kalazić

Janjeća koljenica  JURE TOMIČ  &  Dingač, 2011.  – Vinarija Dingač PZ

Sorbeto od jagode s hrenom i šparogama JURE TOMIČ

Čokoladna  i smokva  SAŠA RAČUNICA & Malvasija Dubrovačka, 2016.  –  vinarija Malvasija Karaman

Festival je prije svega namijenjen promociji vinaraDubrovačko-neretvanske županije, ali i gostima vinarima stoga je na predstavljanju bio predstavnik zagrebačke vinarijeAGRIS; gospodin Boris Lešić. S izlagačke strane prenio je svoje oduševljenje riječima: „Osim što se Festival događa u prelijepom Dubrovniku, to je jedan od vinskih događaja s posebnom toplinom, ne samo našega prelijepoga juga, nego i ljudi koji ga organiziraju sa željom da sve bude najbolje za vinare. Osim izlagačkih mjesta, na kojima je sve posloženo kako treba, popratni program Festivala je iznimno zanimljiv pa i vinari dolaze na radionice nešto novo naučiti. Veseli nas što će se ove godine na Gala  večeri predstaviti naš ŠKRLET koji i mi volim popiti za aperitiv!“

Sve informacije o Gala večeri možete pratiti na  FB:   https://www.facebook.com/events/618631928564738/

Festival se održava zahvaljujući inicijatoru i organizatoru Dubrovačko – neretvanskoj županiji,  podršci Grada Dubrovnika, Turističkoj zajednici,  Hrvatskoj gospodarskoj komori i ponajviše festivalskim partnerima: Jadranskim luksuznim hotelima i  agenciji Gulliver travel.

 

Foto: Julio Frangen

 

 

 

Dubrovnik FestiWine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)