Input your search keywords and press Enter.

SDP DNŽ poziva građane da uveličaju povijesni događaj otvaranja Pelješkog mosta

PELJEŠKI MOST JE SPOMENIK VIZIONARSTVU IVANA ŠPRLJE, SURADNJI HRVATSKIH VLADA I PODRŠCI EUROPSKE UNIJE

 

SDP Dubrovačko-neretvanske županije poziva građane da svojim prisustvom uveličaju povijesni događaj

 

Republika Hrvatska će danas službenim otvaranjem prometa preko Pelješkog mosta postati nakon 300 godina cestovno cijelovito povezana. Osim same cestovne povezanosti, Pelješki most otklanja i brojne druge otegotne okolnosti s kojima se zadnja tri desetljeća susreću stanovnici krajnjeg juga Hrvatske.

Vizionarstvo pokojnog župana Ivana Šprlje, odnosno sposobnost vidjeti i znati prije drugih, 1997. godine je oblikovalo ideju izgradnje „Mosta koji spaja“ te nažalost iako nije više s nama, njegova vizija živi kroz „Pelješki most“.

Projekt je do današnje realizacije prošao burnu povijest. Protivljenje susjednih zemalja i nevoljkost Europske komisije za sufinanciranjem mosta zbog iznimno loše pripremljene dokumentacije navodili su na zaključak da ovako zamišljen most nikada nećemo imati. U jednom trenutku se govorilo i o odustajanju od projekta. Do obrata dolazi dolaskom Vlade Zorana Milanovića, kada se pristup projektu Pelješkog mosta strateški mijenja u smislu sveobuhvatnog projekta povezivanja hrvatskog juga i teritorija EU. Nakon ovog ključnog strateškog definiranja dobivamo podršku Europske komisije za projekt. Zadovoljstvo nam je što sljedeća Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem nije odustala od projekta, nego ga je nastavila na zadovoljstvo građana te prihvatila i ideju o imenu Pelješkog mosta, baš onako kako je to nekada Dubrovačko-neretvanski župan Šprlje sanjao.

Ovaj most je spomenik za sva vremena vizionarstvu tog čovjeka, suradnji više hrvatskih vlada i podršci Europske unije u povezivanju njenih građana.

 

Pozivamo sve građane da se priključe proslavi i uveličaju svojim prisustvom ovaj povijesni trenutak.

 

Predsjednik SDP DNŽ
Mišo Krstičević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.