Input your search keywords and press Enter.

SD: Jaka poljoprivreda i gospodarstvo najbolja su demografska politika

Socijaldemokrati su u subotu upozorili na zabrinjavajuće stanje u hrvatskoj poljoprivredi i ruralnom razvoju te ponudili konkretna rješenja za dugoročne promjene.

 

Potpredsjednik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković istaknuo je kako Vlada umjesto da rješava ovaj gorući problem na sustavan način, stihijski i neplanski dijeli sredstva s ciljem kupovanja glasova pred izbore.

 

„Vlada je prošle godine obećala poljoprivrednicima 135 eura po hektaru pomoći, no isplaćeno je tek nešto više od pola. Čekali su izbore da uplate drugu polovicu. Pitamo se hoće li nakon izbora ostati novca i dalje ili će se vratiti politici po starom. U politici prema poljoprivredi i selu očituje se sav jad i neučinkovitost ove Vlade. Najviše istraga europske tužiteljice odnosi se na novac koji dolazi u poljoprivredu. Nikad nismo imali veća ulaganja, a manju proizvodnju. Politika prema ruralnom kraju mora biti sustavna i dosljedna, a ne da se vodi od izbora do izbora“, rekao je Hajduković.

 

Nadodao je kako su jaka poljoprivreda i gospodarstvo najbolja demografska politika, te da se politika prema ruralnom kraju mora iz temelja mijenjati jer „bez sela nema poljoprivrede, a bez poljoprivrede i seljaka nema države. HDZ to ne može ponuditi, ne mogu rješavati probleme koje su sami stvorili“, ustvrdio je.

 

Zamjenik glavnog tajnika stranke Sebastijan Svat rekao je da poljoprivreda nije samo posao nego način života i stoga Socijaldemokrati stavljaju naglasak na tu važnu granu gospodarstva. Predstavio je program Socijaldemokrata za razvoj poljoprivrede koji je izrađen u suradnji s mikro, malim i srednjim poljoprivrednicima, a čiji je naglasak na udruživanju.

 

„Zadnji popis stanovništva ukazuje na alarmantno stanje, najviše iseljavanja događa se na ruralnim prostorima, a država vatrogasnim mjerama nastoji spasiti situaciju, no poljoprivredna proizvodnja i dalje stagnira. Potrebna je radikalna promjena sustava, ovakav poljoprivredni sustav se pokazao katastrofalnim za selo i poljoprivredu i potrebno ga je skroz srušiti i graditi novi iz temelja. Nekoć smo imali zadruge i kooperative i taj se sustav pokazao uspješnim. A danas imamo situaciju da još nismo dostigli poljoprivrednu proizvodnju iz 1989. unatoč svim tehnološkim naprecima. Zadruge pod snažnom potporom države i samih zadrugara služile bi članovima za zajedničku nabavu repromaterijala i nastup na tržištu. To bi omogućilo potpuni zaokret u programu ruralnog razvoja. Trenutna je situacija da iz čitave omotnice ruralnog razvoja za direktne investicije u poljoprivredu ide tek 27% sredstva dok ostala odlaze na poučne staze, vatrogasna domove i slično. To se mora mijenjati“, zaključio je Svat.

sd

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)