Input your search keywords and press Enter.

Sastanak Mosta nezavisnih lista s guvernerom Vujčićem

Prenosimo u cijelosti priopćenje Mosta nezavisnih lista:

Predstavnici Mosta nezavisnih lista Božo Petrov i prof. dr. sc. Ivan Lovrinović te nezavisni ekonomski stručnjaci Mario Škare i Tea Golja jučer su se javno, u kavani zagrebačkog hotela Sheraton susreli s guvernerom Hrvatske narodne banke Boris Vujčićem.
Tijekom razgovora predstavnici Mosta saslušali su stavove HNB-a o aktualnim ekonomskim pitanjima i problemima. Guverner Vujčić naglasio je da su nužne strukturne reforme i kako mu je drago da se Most zalaže za njih, posebno istaknuvši reformu javne uprave i lokalne samouprave.
Naglasio je veliki utjecaj euroizacije na mogućnost vođenja monetarne politike i stabilnost cijena. Mišljenja je da je monetarna politika u prethodnom razdoblju bila dobra i da HNB nije mogla ništa više napraviti za njezino poboljšanje.
Kada su u pitanju krediti u švicarskim francima rekao je da je upozoravao Vladu i ministra Lalovca da će biti problema i da nisu dobro postavili model konverzije te da HNB ne može riješiti probleme onih koji su sada nezadovoljni. Govorio je i o tome da HNB namjerava uvesti strukturne operacije u instrumentarij svoje monetarne 
regulacije te je potvrdio tezu da je naredna godina za Hrvatsku presudna i da se konačno moraju pokrenuti potrebne reforme.
Profesor Lovrinović je u ime Mosta nezavisnih lista objasnio najvažnije promjene za koje se Most zalaže i to u sferi 
monetarno-kreditne i fiskalne politike. Istaknuo je nužnost veće promocije i upotrebe kune, rješavanje problema dužnika u švicarskim francima te bržeg usklađivanja uloge, zadataka i instrumenata monetarne politike HNB-a s onom koju ima Europska središnja banka.
Također je objasnio prijedlog osnivanja ekonomskog savjeta pri Vladi Republike Hrvatske, Odbora za monetarna pitanja i financijsku stabilnost pri Saboru i aktiviranje Odbora za fiskalnu dogovornost, što je guverner Vujčić također podržao.
Vujčić je podržao namjeru Mosta da se konačno napravi makroekonomski model Hrvatske kao i bilanca nacionalnog bogatstva. Lovrinović je ponovio stav Mosta da devizna štednja ne dolazi u pitanje, da devalvacija kune ne dolazi u obzir i da je stabilnost cijena putem ciljanja inflacije dio Mostovog plana. Guverner Vujčić je izjavio da je s idejama Mosta bio informiran samo iz medija, te da su mu one nakon razgovora puno jasnije.
„Iznimno nam je drago što je guverner Vujčić podržao većinu prijedloga koje smo mu prezentirali. Ovo je bio još jedan u nizu napora koje čini Most kako bi mnogim relevantnim osobama hrvatskog društva, gospodarstva i politike predstavio svoje ideje i planove. Ovakvu, novu vrstu političke kulture nastavit ćemo provoditi i dalje kako bismo smanjili obujam dezinformacija koje su  usmjerene prema Mostu s ciljem naše destabilizacije.“ – poručio je prof. dr. sc. Ivan Lovrinović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)